ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ

ΚΑΠΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΩΡΑΙΟΤΕΡΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΚΦΡΑΖΕΙ ΕΝΑ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ.
Η ύψιστη ανθρώπινη τεχνική όσον αφορά το κάλλος και την δημιουργία που εκφράζεται ακόμη και σε αυτά τα δημιουργήματα δεν φτάνει την γαλήνη, τη αίσθηση της τέχνης και της τελειότητας που μας προσφέρει ένα απλό ηλιοβασίλεμα.
Η λύση είναι απλή. Το μεν ηλιοβασίλεμα και η τέχνη καθώς και η τελειότητά της και η απόδοσή της λαμβάνεται από το δεξί ημισφαίριο σαν προϊόν φαντασίας και ποίησης ενώ η αξία αυτών των βιωμάτων επεξεργάζεται από το αριστερό ημισφαίριο με την ωφελιμιστική της διάθεση η οποία βέβαια μετράται σε οικονομικές αξίες και εξατομικευμένο κέρδος.
Είναι απόλυτα σίγουρο ότι οι δύο αυτές λειτουργικές δραστηριότητες αν και επικοινωνούν μεταξύ τους δεν μπορούν να ισορροπήσουν.
Για μας είναι ουσιώδες να καταλάβουμε απλά ότι αυτά που σκεφτόμαστε σαν ιδιαίτερες φιλοσοφικές έννοιες και μας φαίνονται ακατανόητα δύσκολα γιατί η εξήγηση βασίζεται πάνω σε αφηρημένα γεγονότα ή πιστοποιήσεις που μπορούν νευροφυσιολογικά σήμερα να εξηγηθούν.
Πρόκειται για την απλή επιβολή της καθημερινότητας του αριστερού ημισφαιρίου έναντι του δεξιού.
Τόσο απλό αλλά και φοβερά δύσκολο να ανατραπεί. Διότι όλη η καθημερινότητα και όλη η ζωή έχει διαπλεχτεί κάτω από την απόλυτη κυριαρχία του λεγόμενου επικρατούντος ημισφαιρίου που είναι το αριστερό του εγκεφάλου.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.