ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΗΘΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Τα τελευταία χρόνια οι νευροεπιστήμονες με ειδικά «έξυπνες» μηχανές έχουν βρει μια διαδρομή επικοινωνίας με τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Σε αντίθεση με τα παλιά χρόνια, όπου κανείς ερευνούσε τον εγκέφαλο με ερωτο-απαντήσεις και αντανακλαστικά, σήμερα υπάρχουν απεικονιστικές και νευροφυσιολογικές μέθοδοι που μπορούν να πιστοποιήσουν λειτουργίες και δυσλειτουργίες του εγκεφάλου. Μια από τις πλέον αγαπημένες ερωτήσεις της εποχής είναι το υφιστάμενο από την αρχαιότητα δίλημμα, εάν ο άνθρωπος γεννιέται με ένα κώδικα ηθικής άσχετα από το πολιτιστικό και κοινωνικό του περιβάλλον. Και πέρα από αυτό, το ερώτημα είναι γιατί αυτή η ηθική πάρα πολλές φορές συγκρούεται με μια ανώτερη εγκεφαλική λειτουργία, αυτή της λογικής.
Το συγκεκριμένο αυτό δίλημμα είναι αυτό που οι ψυχολόγοι σήμερα καθορίζουν ως προσωπικό ηθικό σενάριο. Το κλασικό πείραμα είναι ότι πέντε άτομα βρίσκονται σε ένα αερόστατο και πρέπει να πετάξουν τον ένα έξω προκειμένου να συνεχιστεί η πτήση. Η λογική του ότι βρίσκονται στο αερόστατο, είναι ότι θα πέσουν, όταν τους τεθεί το προσωπικό δίλημμα, σε μια αταξία.
Ο ταραγμένος εγκέφαλος θα ενεργήσει «λογικά», δηλαδή, θα θελήσει να πετάξει έναν προκειμένου να σωθούν οι υπόλοιποι. Στο συγκεκριμένο, όπου δρα λογικά, έχουμε λειτουργικές βλάβες στον εγκέφαλο, και συγκεκριμένα, των κέντρων εκείνων που επιβάλουν την αναστολή της λογικής.
Έχουμε, λοιπόν, ένα παράδοξο που πρέπει να αναλυθεί και να αναζητηθεί: σε ποιο σημείο ισορροπίας το προσωπικό ηθικό σενάριο δεν πρέπει να επιδέχεται τις αναστολές της λογικής.
Το πρόβλημα δεν είναι φιλοσοφικό, είναι καθαρά λειτουργικά εγκεφαλικό. Θέλει τη λύση του γιατί αν προχωρήσει ανεξάρτητο παραπέρα, διαταράσσεται ο κοινωνικός ιστός με όλες τις συνέπειες που έχει η διαταραχή αυτή.
Η διαταραχή του κοινωνικού ιστού εξαιτίας του προσωπικού ηθικού σεναρίου φαίνεται στην καθημερινότητα με τη μορφή των ψυχιατρικών νοσημάτων. Εάν θεωρητικά υπήρχε η δυνατότητα να εξεταστούν όλοι με ανάλογα τεστ και με προσδιορισμό της βαθμίδας του προσωπικού ηθικού σεναρίου , ο κόσμος θα ήταν πιο αρμονικός. Είναι απορίας άξιο που οι μοντέρνες και τεχνολογικά προχωρημένες κοινωνίες δεν εφαρμόζουν το παραπάνω με συνέπεια.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.