ΠΩΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΑΛΛΗΛΟΕΞΟΝΤΩΣΗ

Υπάρχει η παροιμία «ο θάνατός σου, η ζωή μου», και μπορεί, δυστυχώς, αυτό να είναι πολλές φορές το αποτέλεσμα μιας λογικής σκέψης. Η ιδέα της θανάτωσης κάποιου για το συμφέρον μας είναι απολύτως αποκρουστική.

Συγκεκριμένοι μηχανισμοί του μυαλού μας λειτουργούν βάζοντας σε ενέργεια το αίσθημα δικαιοσύνης, οίκτου, ενοχής, ντροπής και αποτρέπουν στη συγκεκριμένη περίπτωση τη λογική, που υπαγορεύει την εξόντωση και τον σκοτωμό. Βέβαια, υπάρχουν και εξαιρέσεις σε ανθρώπους που αποφασίζουν εύκολα και προς το συμφέρον τους με αποτέλεσμα να εξοντώνουν τους αντιπάλους γρήγορα για το ιδίο συμφέρον τους, οικονομικό, κοινωνικό, οικογενειακό, επαγγελματικό, πολιτικό κλπ.
Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουμε ανθρώπους με σαφείς εγκεφαλικές δυσλειτουργίες σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, που έχουν διαγράψει τη γονιδιακά έμφυτη λογική λόγω της βλάβης και προβαίνουν στις αποτρόπαιες πράξεις.
Η σύγχρονη νευροφυσιολογία και οι απεικονιστικές μέθοδοι που υπάρχουν σε καθημερινή βάση και σε πολλές εγκεφαλικές παθήσεις πιστοποιούν τα όσα αναφέραμε.
Αξίζει, λοιπόν, κανείς να σκεφθεί ότι αν αφήναμε τον εγκέφαλο να λειτουργήσει στους απόλυτα φυσιολογικούς ρυθμούς του και στις γονιδιακές του επιλογές, θα είχαμε μια ζωή χωρίς πολέμους. Τροποποιημένη μεν, αλλά, οπωσδήποτε χωρίς συγκρούσεις.

2 Comments:

  1. musicunk σχολίασε...
    Ο εγκέφαλος είναι όργανο που βρίσκεται σε πλήρη διαλεκτική αλληλεξάρτηση με το περιβάλλον του. Δεν διαμορφώνει ο εγκέφαλος τον υλικό κόσμο και τα κοινωνικά φαινόμενα αλλά τα κοινωνικά και υλικά φαινόμενα τον ανθρώπινο εγκέφαλο.
    Το να φορτώνουμε στον ανθρώπινο εγκέφαλο εγληματικές συμπεριφορές που είναι σύμφυτες με το πολιτικό - οικονομικό σύστημα τότε αυτό είναι καθαρός βιολογισμός με αθώωση και παραμερισμό των ταξικών κοινωνικών αντιθέσεων που οδηγούν σε αυτές τις συμπεριφορές.

    Κανείς δεν αρνείται τις έρευνες όμως σίγουρα είναι αμφισβητούμενη η ερμεινία τους. Οι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που τίθενται σε λειτουργεία δεν είναι προϊόν "επιλογής" του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης με το κοινωνικό περιβάλλον. Άρα πρώτα και κύρια είναι ο τύπος της κοινωνικής οργάνωσης που ευθύνεται και όχι "το κακό μας το κεφάλι"...
    Ελπίζω να'σαι καλά.
    Ένας φίλος κομμουνιστής που σε αγαπάει πάντα.
    Dr D. Kountouris σχολίασε...
    Ωραία γλώσσα, σε σωστό στυλ γράμμα ,άψογη σειρά επιχειρημάτων και σταθερά εκτός θέματος.
    Και εγώ σε αγαπάω πολύ!!

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.