ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΤΟΥ Δρ. ΑΛΜΠΕΡΤ ΧΟΦΜΑΝ

Η Ελβετική εταιρεία Σαντόζ αμέσως μετά τον πόλεμο, γύρω στο 1947, κυκλοφόρησε ένα σκεύασμα, το Delysid, για ψυχιατρικές παθήσεις.
Επρόκειτο για την δραστική ουσία LSD (διεθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέως), μια ανακάλυψη του Γερμανοελβετού χημικού Άλμπερτ Χόφμαν.
Ο Άλμπερτ Χόφμαν, μια από τις μεγαλύτερες διάνοιες του αιώνα, πέθανε στις 29.04.08 σε ηλικία 102 ετών. Μεγάλος λάτρης της αρχαίας Ελλάδος και μελετητής των Ελευσίνιων μυστηρίων έφτασε στην ανακάλυψη και στην σύνθεση του LSD. Εκεί, κατέληξε ουσιαστικά παίρνοντας ερέθισμα από τα Ελευσίνια μυστήρια όπου χρησιμοποιούσαν εκχυλίσματα δημητριακών κατά την διάρκεια των τελετών. Ο Χόφμαν απομόνωσε το μύκητα ερισίβη από τα δημητριακά, τον ανασυνέταξε χημικά και προέκυψε το LSD. Παίρνοντας ο ίδιος μια δόση από αυτή την ανακάλυψη, αισθάνθηκε να πετάει από το παράθυρο του εργαστηρίου του, μέσα σε μια μεγάλη συνειδησιακή έκσταση, με το ποδήλατο.
Από τότε έμεινε αυτό γνωστό ως «η μέρα του ποδηλάτου» καθώς και σε μερικές χώρες της Ευρώπης η έκφραση «Ταξίδι με ποδήλατο» ή απλά «ποδήλατο». Στη δεκαετία μεταξύ 1965 και 1975 το LSD έγινε σημαία των χίπηδων ή ιδιόρρυθμων ατόμων με ανησυχίες. Αυτό οδήγησε σε δυσμένεια την ουσία του LSD και σε απαγόρευση από το ψυχιατρικό κατεστημένο.
Ο Χόφμαν, όμως, είπε σε ένα συνέδριο προς τιμήν του για τα 100 του χρόνια στην Ζυρίχη: «Έχασε η ψυχιατρική μια μεγάλη ευκαιρία για την έρευνα της συνείδησης και την θεραπεία πολλών ψυχασθενειών» .Το ερώτημα είναι αν θα υπάρξουνε μεγάλα πνεύματα του ειδικού βάρους του Χόφμαν να συνεχίσουν αυτές τις προσπάθειες μετά τον θάνατό του.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.