ΤΑ ΝΕΦΡΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ


Η πίεση της απόδοσης στο ποδόσφαιρο και το ιατρικό λάθος












ΤΟ 2005 ένας φερέλπις ποδοσφαιριστής, ο Ίβαν Κλάσνικ, μεταγράφεται από μια ομάδα του Αμβούργου σε ένα άλλο γερμανικό σύλλογο με διεθνή προβολή, στη Βέρντερ Βρέμης. Τίποτε το ιδιαίτερο για την κλάση του ποδοσφαιριστή και για το ρυθμό της ομάδας. Μια μεταγραφή που δικαιώθηκε πλήρως, και μάλιστα, χρειάστηκαν πάρα πολλά λεφτά για να πραγματοποιηθεί. Ο ποδοσφαιριστλης είχε μια λαμπρή καριέρα από τότε και τρία χρόνια μετά που τον έφερε σε πρώτη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά ακριβοπληρωμένων ποδοσφαιριστών με έμφυτο ταλέντο. Επρόκειτο για έναν επιθετικό με τεράστιες σωματικές δυνατότητες και μια απαράμιλλη τεχνική. Το περίεργο είναι ότι όταν έγινε η μεταγραφή, όπως συνηθίζεται σε αυτούς τους συλλόγους, πράγματι έγινε ένας πλήρης ιατρικός έλεγχος και διαπιστώθηκε, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ότι ο ποδοσφαιριστής είχε διαταραγμένη νεφρική λειτουργία. Συγκεκριμένα, βρέθηκε περίπου ότι στο 23% δε λειτουργούσαν τα νεφρά του και ήταν ανεβασμένα πάρα πολύ τα αντίστοιχα μικροβιολογικά ευρήματα.
Το περίεργο, και ιδιαίτερα για γερμανικούς συλλόγους, είναι πρώτον, η επιπολαιότητα που εμφανίζεται κατά την μεταγραφή του ποδοσφαιριστή λόγω του προβλήματος. Το δεύτερο, και πιο επιπόλαιο, είναι ότι σε μια μεγάλη ομάδα, όπως είναι η Βέρντερ Βρέμης, η οποία έχει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο ιατρικό επιτελείο με πάρα πολλούς γιατρούς, φυσιάτρους, εργοθεραπευτές, παθολόγους κλπ γνωρίζοντας το πρόβλημα δεν έλαβε καμία ειδική μέριμνα.
Η κορύφωση του προβληματισμού έρχεται με το γεγονός ότι λόγω της μειωμένης απόδοσης, η οποία εν τω μεταξύ αυξήθηκε τα επόμενα χρόνια περί το 90%, ενώ ήταν γνωστή και ελεγχόμενη, παρ’ όλο που εν εκτιμήθηκε σωστά, έγινε ένα ακόμη ιατρικό λάθος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ποδοσφαιριστής λόγω των δικαιολογημένων πόνων που είχε στα νεφρά για όσο καιρό αγωνιζόταν έπαιρνε σχεδόν σε καθημερινή βάση μεγάλες ποσότητες αναλγητικών, τα οποία, λόγω του αντιφλεγμονώδους χαρακτήρα, «έκαιγαν» τα νεφρά ακόμα περισσότερο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μετά από μια οξεία κρίση ύστερα από έναν εντατικό αγώνα κατέληξε ο Κλάσνικ στην κλινική της πόλης, όπου εσφαλμένα του έγινε, λόγω του προβλήματος και των πόνων που είχε στην κοιλιά, μια εγχείρηση σκωλικοειδίτιδας.
Η εγχείρηση αυτή ήταν η αφορμή να διαγνωστεί και το πρόβλημα των νεφρών, όπου για το παιδί συνέβησαν δύο μοιραία και τραγικά συμβάντα. Γνωρίζοντας πλέον την νεφρική ανεπάρκεια οι γιατροί προχώρησαν σε μια εγχείρηση, όπου η μητέρα του δάνεισε το ένα νεφρό, λόγω συμβατότητας, και κατά την εγχείρηση πάλι το νεφρό δε λειτούργησε. Απερρίφθη από τον οργανισμό, αν και οι δύο είχαν την ίδια ομάδα αίματος, Ο. αιωρείται για αυτό μια δικαστική έρευνα για το πώς συνέβη. Η επιμονή του ποδοσφαιριστή για να ζήσει και η όλη προσπάθεια της κροάτικης οικογένειας με την περιβάλλουσα βαλκανική νοοτροπία, έφτασε στη δεύτερη θυσία, συγκεκριμένα να δώσει ο πατέρας του το νεφρό του, που αυτή τη φορά βοήθησε για την αποκατάσταση της νεφρικής ανεπάρκειας.
Το 2007 επανέρχεται ο ποδοσφαιριστής στην ενεργό δράση και ξεκινάει ένα δικαστικό αγώνα, ζητώντας 1,5 εκατομμύριο ευρώ αποζημίωση για το πρόβλημά του από το σύλλογο της Βρέμης. Η Βρέμη, μια ομάδα σίγουρα μεγάλης λαϊκής δημοκρατικής βάσης και δημοκρατικών τόνων αντισκέτεται σε ότι αφορά την υπεράσπιση του ιατρικού της τιμ και προσπαθεί να καλύψει τα ακάλυπτα. Βέβαια, το τέλος ήταν ευτυχές και όπως λέει η γυναίκα του ποδοσφαιριστή, δεν την ενδιαφέρει αν θα παίξει ή δε θα παίξει ποδόσφαιρο, την ενδιαφέρει που ο άντρας της ζει.
Θεωρείται αξιοσημείωτο το γεγονός για ένα και μόνο λόγο. Πώς τόσο μεγάλοι σύλλογοι επενδύουν τόσα πολλά λεφτά έχοντας τόσο μεγάλη δυνατότητα να ελέγχουν , να γνωρίζουν και εκ των προτέρων να είναι γνώστες μιας δυσάρεστης κατάστασης. Προφανώς, ο ποδοσφαιριστής αγοράστηκε σαν αναλώσιμο προϊόν συντόμου χρόνου.
Το δυσάρεστο είναι για τη Βρέμη ότι η ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα και η συνοχή της οικογένειάς του (ο αδερφός του είναι καθηγητής σε ιατρική σχολή) οδήγησε στο να έρθει στην επιφάνεια αυτό το σκάνδαλο και το κυριότερο από όλα, η μορφή και το σχήμα του ηθικού προφίλ που έχουν οι σημερινοί άνθρωποι και μεγαλοπαράγοντες του ποδοσφαίρου.


0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.