ΈΝΑΣ ΝΕΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΒΙΑΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΦΟΒΟΥ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Η «ΝΕΟΦΟΒΙΑ».
Πρόκειται για μια κατάσταση γενικευμένου φόβου σε ότι μας φαίνεται νέο ή νεωτεριστικό. Και επειδή η εποχή μας κατακλύζεται από καινοτομίες, νέες ιδέες, εξατομικευμένες αντιλήψεις, άτομα με νέες τοποθετήσεις κ.λ.π., το καινούργιο είναι σε κάθε βήμα της ζωής μας. Αυτό το «καινούργιο» που από πολλούς είναι ευπρόσδεκτο και αναμενόμενο για την προώθηση της ζωής, της επιστήμης και της εξέλιξης, σε μεγάλα ποσοστά του πληθυσμού δημιουργεί μια έντονη φοβία και ένα αίσθημα έλλειψης προστασίας και αντιμετωπίζεται σαν εμπόδιο.
Το γεγονός ότι η αντιμετώπιση του είναι σαν ένα δίλλημα ή σαν εμπόδιο γεννά μια συνεχόμενη υπερέκκριση γλυκοκορτικοστεροειδών από τα επινεφρίδια. Δηλαδή, μιλάμε για τις ορμόνες εκείνες του στρες οι οποίες εκκρίνονται σε μεγάλο βαθμό, προκειμένου να δώσουν στο άνθρωπο τη δύναμη να αντιμετωπίσει τις φοβικές και άλλες καταστάσεις. Έτσι λοιπόν, έχουν μια γενικευμένη «κόπωση των επινεφριδίων» για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού τα οποία αντανακλούν και σε ένα κύμα νεοφοβίας, που παρουσιάζεται σε κάθε εκδήλωση και δυστυχώς για εμάς είναι στις περισσότερες των περιπτώσεων μεταδοτικό.
Έτσι λοιπόν βλέπουμε να κυριαρχεί σε κοινωνίες ολόκληρες και οι πολιτικές μας, προσωπικές και κοινωνικές αντιδράσεις, να πηγάζουν από αυτή την κατάσταση. Εκεί κάτι που πρέπει να το δούμε σοβαρά και να προσπαθήσουμε τουλάχιστον με τη σωστή ανάπτυξη επιχειρημάτων να διώξουμε τους νεοφοβικούς από τα συμπλέγματα που τους περιβάλλουν.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.