Φυλογενετικά, ένα κομμάτι του εγκεφάλου, ο λεγόμενος προμετωπιαίος λοβός, δημιουργήθηκε σαν ένα «φρένο» για τον απότομο θυμό. Έτσι, που να τον ρυθμίζει στη σωστή δόση για όση ώρα πρέπει και με όση ένταση είναι αναγκαία. Ο αυτοελεγχόμενος θυμός μέσω του προμετωπιαίου λοβού είναι ένας «υγιής» θυμός που αυξάνει την εγρήγορση και την άμυνα του ανθρώπου στα εξωτερικά ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Με το «μανόμετρο» του προμετωπιαίου λοβού και την καλή εξάσκηση γινόμαστε όσο θυμωμένοι πρέπει τις στιγμές που πρέπει για να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντά μας και την επιβίωσή μας.
Εξασκημένοι ή ταλαντούχοι άνθρωποι έχουν το προνόμιο να το κατευθύνουν και αυτό αντανακλαστικά έτσι ώστε να επωφελούνται από αυτό και οικονομικά, π.χ. δικηγόροι και ηθοποιοί. Στην παράμετρο αυτή, όμως, δυστυχώς, υπεισέρχεται πολλές φορές και μια ακόμη λειτουργία από ένα ακόμη σημείο του εγκεφάλου, που λέγεται αμυγδαλή. Ο άξονας αμυγδαλής με προμετωπιαίο λοβό προσθέτει τη λειτουργία του φόβου ή της λύπης κοντά στο θυμό.
Έτσι, λοιπόν, όταν χαλάει ο άξονας αυτών των δύο σημείων εμφανίζονται τρεις παράμετροι, δηλαδή, θυμός, λύπη, φόβος που ακοντρολάριστα μπορούν να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα στον καθένα μας. Τα τραγικά αποτελέσματα μιας τέτοιας δυσλειτουργίας όπου δε λειτουργεί το φρένο του προμετωπιαίου λοβού τα βλέπουμε τακτικά στις οδικές συμπεριφορές.
Επιθετική οδήγηση, άκαιρες προσπεράσεις, πτώση της αυτοσυγκέντρωσης, ασέβεια στα οδικά δικαιώματα του άλλου, πάρα πολλές συγκρούσεις. Κατάληξη, οι δικαστικές περιπλοκές. Το άρθρο αυτό γράφεται για να δώσει ένα ερέθισμα για το τι κρύβεται πίσω από τις διαταραχές αυτές και το παράδειγμα της οδικής συμπεριφοράς είναι μόνο ένα από τα πολλά της καθημερινότητας που μπορούμε να δώσουμε.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.