ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗ

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΜΝΗΜΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΗ ΨΥΧΩΣΗ.
Όλα τα σχιζοφρενικά επεισόδια και τα τραυματικά βιώματα είναι για τους ασθενείς πάρα πολύ ισχυρά και δεν μπορούν σχεδόν ποτέ να τα ξεχάσουν. Με εξαίρεση τις κατατονικές σχιζοφρενικές ψυχώσεις όπου υφίσταται πάρα πολύ μεγάλη αφηρημάδα με συχνές εγκεφαλικές κρίσεις στις υπόλοιπες μορφές της σχιζοφρένειας, τα σχιζοφρενικά επεισόδια παραμένουν έντονα στην μνήμη και πολλές φορές αποτελούν αφορμή για νέα αναπαραγωγή της ψύχωσης.
Οι ασθενείς βέβαια δεν μιλάνε ευχαρίστως για αυτό το πράγμα προσπαθούν να το απωθήσουν και να το τελειώσουν. Μόνο με τακτική θεραπεία και ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, κατάλληλο χειρισμό των φόβων των ασθενών μπορεί κανείς να τους πλησιάσει και να «αγγίξει» με θεραπευτικό σκοπό τα τραυματικά βιώματα της ψύχωσής στους.
Συγχρόνως με την πρόοδο της θεραπείας η θεραπευτική προσέγγιση σε ότι αφορά τα μνημονικά τραυματικά βιώματα είναι η επαναδιαπραγμάτευση τους
κομμάτι-κομμάτι με τους ασθενείς μέχρι που φτάνουνε σε ένα σημείο να τα αντιμετωπίσουνε όλα χωρίς πρόβλημα και χωρίς να αποτελούν αφετηρία για νέα «ταραχή».

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.