ΣΠΑΝΙΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΛΗΨΙΑΣ


Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα έρευνας του εγκεφάλου σε μοριακό επίπεδο. Η δυνατότητα αυτή δίνει την εξήγηση σε πολλές μέχρι τώρα «ακατανόητες» μορφές επιληψίας.
Μια κληρονομική, κατά τον επικρατούντα χαρακτήρα, ανιχνεύεται σήμερα ανώδυνα και αναίμακτα και θεραπεύεται έγκαιρα.
Πρόκειται για κρίσεις που εμφανίζονται τις πρώτες μέρες της ζωής, χωρίς κανένα ιδιαίτερο λόγο (πυρετός, λοίμωξη) σε απόλυτα υγιή μωρά, τα οποία δεν εμφανίζουν κανένα άλλο παθολογικό στοιχείο. Οι κρίσεις αυτές επαναλαμβάνονται μερικές φορές για τα 2 – 3 επόμενα χρόνια και μετά, χωρίς ή με θεραπεία, εξαφανίζονται.
Η έρευνά τους ήταν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα δύσκολη. Σήμερα, όμως, με την επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι δυνατή η διαλεύκανσή τους. Συγκεκριμένα, ο έλεγχος με την πολύωρη καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας με το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα δίνει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για την διάγνωση και τη θεραπεία.
Η εξέταση αυτή έχει και προληπτικό χαρακτήρα. Μπορεί να εντοπίσει την ύπαρξη αυτής της κληρονομικής επιβάρυνσης σε άτομα της οικογένειας χωρίς εμφανή κλινικά στοιχεία επιληψίας. Τα άτομα αυτά, όμως, έχουν κατά κανόνα άλλα νευροψυχιατρικά συμπτώματα, τα οποία όσο πιο νωρίς εντοπισθούν, τόσο πιο σωστά αντιμετωπίζονται.
Για αυτό το λόγο σε οικογένειες που υπάρχει τέτοιο ιστορικό, είναι ενδεδειγμένο να γίνεται σε δυνατόν περισσότερα μέλη της οικογένειας ο ηλεκτροεγκεφαλογραφικός έλεγχος.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.