Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ

Ο φοβισμένος βιώνει ποιοτικά, σταθερά τα ίδια συναισθήματα. Διαστέλλονται οι κόρες των ματιών του, σφίγγουν τα σαγόνια του, συσπώνται οι μύες του, η καρδιά του χτυπά τρελά και ένα αίσθημα ατελείωτου πανικού τον οδηγεί σε μια αλόγιστη φυγή.
Η ένταση αυτή από μερικούς ξεπερνιέται με ένα χαμόγελο και άλλους τους οδηγεί σε παραλογισμό. Αυτή η «προσωπική» αντίδραση στην ένταση του φόβου και στο αίσθημα του πανικού ήταν ένα επιστημονικό αίνιγμα. Οι επιστήμονες που γνώριζαν τα εγκεφαλικά κυκλώματα, των οποίων ο ερεθισμός οδηγεί στο φόβο, θεράπευαν με τα ίδια ψυχοφάρμακα τις δυσλειτουργίες τους αγνοώντας την «εγκεφαλική» ιδιοσυγκρασία του καθενός ξεχωριστά. Τα αποτελέσματα αυτών των θεραπειών ήταν φτωχά έως αρνητικά. Ένα τέτοιο αρνητικό προϊόν είναι και η «ιατρογενής» εξάρτηση από τα ψυχοφάρμακα αυτά.
Νέες έρευνες ρίχνουν φως στις περιπτώσεις αυτές και αφήνουν ελπίδες για νέες θεραπευτικές δυνατότητες. Σε χαρτογραφήσεις εγκεφάλου που έγιναν σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας αλλά και υγιείς, βρέθηκε ότι ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί σταθερούς σχηματισμούς για να δημιουργήσει τον φόβο, όπως είναι η αμυγδαλή, ο ιππόκαμπος, ο υποθάλαμος, το στέλεχος, ο φλοιός κλπ.
Μια καινούρια όμως διαπίστωση φέρνει επανάσταση στην αντιμετώπιση του φόβου. Η διαπίστωση αυτή αφορά στην έντασή του, ως προς την οποία διαπιστώνεται συνειδητή άνοια. Δηλαδή, ενώ βιώνει κανείς τον φόβο, δεν έχει απόλυτη συνείδηση για αυτόν. Αυτή είναι και η αιτία των ανεξήγητων φοβιών που μας καταλαμβάνουν χωρίς να μπορούμε να τις ελέγξουμε.
Έτσι, λοιπόν, με τις νέες αυτές δυνατότητες ο σύγχρονος ψυχίατρος – νευροφυσιολόγος, καταγράφοντας και χαρτογραφώντας τον εγκέφαλο, μπορεί να «εκπαιδεύσει» τον ασθενή στην κατανόηση των φοβιών του, άρα και στην κατάργησή τους χωρίς την χρήση φαρμάκων.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.