Η ΨΥΧΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ

Ο φτερωτός θεός τις μέρες του Αγίου Βαλεντίνου βρίσκει με τα βέλη του τις καρδιές των ανθρώπων για να τις κάνει ευάλωτες στα φτερουγίσματά του. Οι νευρο-βιολογικές έρευνες, παιδιά του Καρτέσιου, γνωρίζοντας πως όλα γεννιούνται στον εγκέφαλο κοιτάν τον έρωτα με άλλο μάτι και οδηγούνται σε άλλα συμπεράσματα. Η σκληρή τεχνολογία που κατευθύνει στη ζωή μας τα πάντα μέσω ερευνών του νευρικού συστήματος είναι επιληψία νευρο-μάρκετινγκ προώθηση ή οτιδήποτε άλλο δεν μπορούσε να αφήσει έξω από το ερευνητικό της μάτι και τον έρωτα. Παρατηρώντας λοιπόν λειτουργίες-δυσλειτουργίες εγκεφαλικών κυκλωμάτων μέσω του τομογράφου ποζιτρονίων μπορεί πλέον και ελέγχει με ακρίβεια ποια περιοχή, πόσο και πώς διεγείρεται στον εγκέφαλο με τον έρωτα. Τα απεικονιστικά ευρήματα επιβεβαίωσαν συμπεράσματα του παλιού καιρού ότι έρωτας είναι μια μορφή ψύχωσης. Μιας κανονικής ψύχωσης σαν αυτές που παγκόσμια κατά χιλιάδες αντιμετωπίζονται οικειοθελώς ή με πίεση σε όλα τα ανάλογα ιδρύματα και ιατρεία του κόσμου.

Η ψύχωση αυτή, δηλαδή η κατάσταση της έντονης ερωτικής διέγερσης, έχει όλα τα κλινικά στοιχεία της μανίας. Αναστέλλεται η κριτική ικανότητα, η εμπεδωμένη σκέψη, η σωστή αξιολόγηση παρελθόντων αναμνήσεων και βιωμάτων και κατά κύριο λόγο ο έλεγχος της κοινωνικής συμπεριφοράς. Ο τρελά ερωτευμένος παρουσιάζει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, γίνεται άκρως κινητικός, πολλές φορές και επικίνδυνα ενοχλητικός, γιατί κατά κανόνα ο έρωτας είναι μονομερής και αναλώνεται με πλήρη αναστολή όλων των λογικών καταστάσεων να πείσει με κάθε τρόπο το ερωτικό αντικείμενο του πόθου του. Αυτές οι ακραίες συμπεριφορές οδηγούν καθημερινά από το γέλιο μέχρι το δάκρυ γιατί ακριβώς, η ερωτική σύγχυση εμποδίζει τη λογική και την τεκμηριωμένη συμπεριφορά. Αναστέλλεται, σχεδόν πλήρως, η ενσυναίσθηση και ουσιαστικά η συνειδησιακή συμμετοχή του ερωτευμένου που ζει σε έναν ερωτικό παρορμητισμό ψυχωτικού χαρακτήρα με άμεση απαίτηση να αποκτήσει αυτό που θέλει.

Η ερωτική μανία έχει ασφαλώς ένα βιοχημικό αντίστοιχο στον εγκέφαλο. Όπως θα διαβάσετε και σε άλλα σημεία παρόμοιων άρθρων, πλειάδα ειδικών ουσιών που λέγονται νευροδιαβιβαστές δημιουργούν την υπερδιέγερση σε νευρωνικά τόξα του εγκεφάλου, όπως βασικά γάγγλια πρόσθιος μετωπιαίος λοβός αμυγδαλή κλπ, που προάγουν συναισθήματα επιβεβαίωσης και ευχαρίστησης. Αυτή η θάλασσα της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης οδηγεί τον ερωτευμένο σε μια ψυχοκινητική υπερδιέγερση μέχρι σημείου που να μειώνει και την οπτική του διαδικασία εξασθενώντας την κρίση του. Ο ερωτευμένος βλέπει
ό,τι θέλει, ακούει ό,τι θέλει, συμπεριφέρεται όπως θέλει μέχρι να φτάσει στο τέλος του πόθου του κατακτώντας το ερωτικό του αντικείμενο. Τα πράγματα βέβαια γίνονται κοινωνικά πιο ανεκτά όταν υπάρχει ανταπόκριση. Τότε έχουμε τον συγχρονισμό δύο σε διέγερση μανιακού χαρακτήρα εγκεφάλων που ζουν μία κατάσταση χωρίς έλεγχο, τη χαρακτηρίζουμε σαν ερωτική ανταπόκριση και ευτυχία. Βέβαια, αυτό δεν είναι πρακτική λογική και το έχει αποδείξει και ο Σαίξπηρ με το μεγαλούργημά του «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» βάζοντας του δύο ερωτευμένους και σε συμπεριφορική έξαρση ήρωες του να οδηγούνται στην αυτοκτονία μέσα από τον πλαστό κόσμο των σκέψεών τους που αυτοί ονόμαζαν έρωτα.

Βέβαια, ο παντοδύναμος εγκέφαλος δε σταματάει ούτε στιγμή να διορθώνει τα λάθη του και εν προκειμένου και τις ερωτικές ακρότητες. Έτσι λοιπόν μετά την κατάκτηση της κορυφής των επιθυμιών έρχεται και ο κατήφορος της αδιαφορίας με το πέσιμο του ερωτικού βαρόμετρου στα συνηθισμένα επίπεδα της κοινωνικής συμπεριφοράς. Η μανιακή έκρηξη που ετοιμάστηκε τόσο σοφά για να οδηγήσει το ορμέφυτο στην αναπαραγωγή επιστρέφει στην ανιαρή καθημερινότητα με τη φθορά της σκέψης και την ελάττωση των ενεργητικών ερωτικών υπερβολών. Παύουν τα νευρωνικά τόξα της υπερδιέγερσης και επιβράβευσης να ενεργούν έντονα και αρχίζουν τη λειτουργία τους αυτά της εγκράτειας και τιμωρίας. Η ερωτική κορύφωση ως γνωστόν δεν είναι ποτέ συνεχής. Είναι με διακυμάνσεις. Αυτό που γνωρίζαμε από την ψυχιατρική πείρα και ανάλογα το διαχειριζόμασταν σε άτομα με ακραίες ερωτικές συμπεριφορές σήμερα επιβεβαιώνεται και με τις νέες βιοχημικές έρευνες. Βλέπουμε, λοιπόν, ένα ροοστάτη μέσα από τη μαγνητική τομογραφία των ποζιτρονίων να μεταφέρεται από τη μια γωνία στην άλλη του εγκεφάλου και να ανεβοκατεβάζει το βαρόμετρο της κάθε ερωτικής διάθεσης από ύψος σε βάθος και τούμπαλιν. Εδώ ακριβώς έρχεται το τρομακτικό των νέων ιατρικών ανακαλύψεων, όπου πλέον ο επιστημονικός ενθουσιασμός οδηγεί στον επηρεασμό του έρωτα.

Ρωμαίο Ιουλιέτα ή ακόμη Ωθέλο και Δυσδαιμόνα, Πάρη και Ελένη, Μιμίκο και Μαίρη, Τάσο και Γκόλφω, μπορούμε σήμερα να δημιουργήσουμε δυστυχώς από το εργαστήριο. Μια ηλεκτρομαγνητικά κατευθυνόμενη «πλύση εγκεφάλου» με τι σύγχρονες γνώσεις της νευροχημείας μπορεί να οδηγήσει οποιοδήποτε ζευγάρι στην ερωτική κορύφωση του ενός για τον άλλο. Μπορεί να συνδράμει ή να αποδράμει οποιαδήποτε ερωτική σχέση. Για μια ακόμη φορά το τεχνολογικό τίμημα της ακραίας επιστημονικής έρευνας αρχίζει να κόβει τον ομφάλιο λώρο της ερωτικής συνύπαρξης. Σε λίγα χρόνια σαφώς περίεργες μηχανές με ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα βοηθούν στο ανεβοκατέβασμα του ερωτικού βαρόμετρου. Η κυβερνο-ιατρική θα αποτελεί μια από τις παραμέτρους της νευροψυχιατρικής θεραπείας με άμεση απαίτηση παρέμβασης στον έρωτα. Αν θέλετε, λοιπόν, να ερωτευτείτε πραγματικά μακριά από κάθε είδους μηχάνημα.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.