Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΗΣ

Η ΑΜΥΓΔΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΝΙΟΥ, ΣΤΟ ΎΨΟΣ ΤΟΥ ΑΥΤΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΥΠΟΠΥΡΗΝΕΣ.
Ο ρόλος της αμυγδαλής στις εγκεφαλικές λειτουργίες είναι να «μαντεύει» τις αρνητικές εμπειρίες του ανθρώπου και να τις επαναπροβάλλει σε κλάσματα δευτερολέπτου ασυνείδητα, όταν υπάρχει περίπτωση κινδύνου έτσι που να θέτει τα αντανακλαστικά του σε εγρήγορση για να τον προστατεύσει.
Η κατασκευή και λειτουργία της αμυγδαλής είναι έτσι που μπορεί να προκαλεί το φοβικό αίτιο, αλλά δεν μπορεί να ξεχωρίσει το βαθμό επικινδυνότητας και το χρόνο του συμβάντος.
Π.χ. ένας άνθρωπος με ευαίσθητη αμυγδαλή μπορεί να δει ένα κλαρί το οποίο η αμυγδαλή του το νομίζει φίδι και να πάθει πανικό. Η θετική και αρνητική λειτουργία της αμυγδαλής οφείλεται σε μια εξελικτική «πατέντα» διακόσια χιλιάδες χρόνια πίσω. Τότε, δηλαδή, που το φίδι ήταν μια καθημερινή ανθρώπινη απειλή μέσα στο δάσος και έπρεπε οι πρόγονοι μας να το λαμβάνουν υπόψη.
Έτσι, λοιπόν, γεννήθηκε μια υπερευαίσθητη αμυγδαλή σε ότι αφορά παλιές αναμνήσεις και σχετικά αδρανή σε ότι αφορά τα καινούργια γεγονότα, δηλαδή αυτός που βλέπει τα κλαδιά για φίδια και τρομοκρατείται να μείνει απαθής, όταν ο «θερμοστάτης» ενός μηχανήματος που δεν γνωρίζει πάει στο κόκκινο.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.