ΕΛΑΦΡΑ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ

Μία μάστιγα του πληθυσμού, κατά κύριο λόγο,του βορείου ημισφαιρίου είναι η αρρώστια του Alzheimer. Είναι μια υπο-ομάδα από τα νοσήματα της άνοιας. Βρίσκεται γύρω στο 40% και οφείλεται σε μια διαταραχή παραγωγής μιας πρωτεϊνης του εγκεφάλου που λέγεται αμυλοειδές. Οι υπόλοιπες άνοιες μπορεί να έχουν μεταβολικές, τοξικές, αγγειακές και στρεσσογόνες αιτίες. Τα συμπτώματα είναι κοινά με κορυφαίο, την απώλεια μνήμης. Όπως είναι φυσικό, όταν ελαττώνεται η μνήμη, αυτόματα έχουμε και αποδιοργάνωση της πραοσωπικότητας. Σε δεκάδες εκατομμύρια ανέρχονται οι ασθενείς που πάσχουν από άνοιες. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί καμία ουσιαστική θεραπεία.
Έχει βρεθεί, όμως, μια καινούρια πολύ σημαντική ανακάλυψη. Πρόκειται για το σύνδρομο της Ελαφράς Γνωστικής Ανεπάρκειας που προηγείται αυτού των ανοιών κατά 5 έως 8 χρόνια. Στην περίπτωση συτή έχουμε μόνο επιλεκτική προσβολή της μνήμης χωρίς να ταραχθούν οι υπόλοιπες γνωστικές λειτουργίες. Είναι η φάση όπου ο ασθενής ξεχνάει τα κλειδιά του και δεν τα βρίσκει, δε θυμάται γιορτές ή ονόματα φίλων ή σημαντικά πολιτικά γεγονότα της προηγούμενης ημέρας. Είναι, ωστόσο, πολύ συνεπής ακόμα στη δουλειά του και στις κοινωνικές του υποχρεώσεις.
Το σύνδρομο αυτόι αποτελούσε ένα πολύ ουσιαστικό κλινικό διαγνωστικό εργαλείο για την πρόληψη της άνοιας. Επειδή, όμως, η συμπτωματολογία του είναι εξαιρετικά ασθενής και απαιτεί μεγάλη εξειδίκευση για την εξακρίβωσή του, ήταν δύσκολη η πιστοποίησή του.
Με μία πρόσφατη έρευνα που ανακοινώθηκε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο της Μπολόνια της Ιταλίας ("Affective, Behavioral and Cognitive Disorders in the Elderly") από την επιστημονική ομάδα του ιατρείου Κουντούρη με τίτλο "Neurophysiological Findings in Mild Cognitive Impairment (MCI)" βρέθηκε ότι η 24ωρη καταγραφή του Ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος (ΗΕΓ) μπορεί να πιστοποιήσει με απόλυτη ακρίβεια την ύπαρξη του συνδρόμου ,και με αυτό τον τρόπο να βάλει το ορόσημο της έγκαιρης θεραπείας.
Σε χρόνο σύντομο, ανώδυνα και αναίμακτα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο αυτή μπορούμε πλέον να προλάβουμε ή να παρατείνουμε την εμφάνιση του Alzheimer και των διαφόρων μορφών άνοιας για πολλά χρόνια. Αποτελεί, πλέον, ένα διαγνωστικό εύρημα μεγάλης αξίας για την κοινή ωφέλεια.

0 Comments:

Post a Comment



Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.