Η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΩΝ ΟΡΜΟΝΩΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΝΟΣ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ.Ο υποθυρεοειδισμός σαν εγκεφαλοπάθεια hashimoto μπορεί να προσβάλλει την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε οποιαδήποτε ηλικία.
Μπορεί να αρχίσει από την ενδομήτρια και νεανική ηλικία η οποία εάν συμβεί την εποχή αυτή έχει ταυτόχρονη αναλογία και με την σωματική και πνευματική ανάπτυξη.
Έτσι λοιπόν πρέπει να δίνεται ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή σε ότι αφορά αυτό το νόσημα και να περιλαμβάνεται με την έννοια του Screening test σε όλες τις διαγνωστικές διαδικασίες των εγκεφαλικών δυσλειτουργιών.
Η νόσος του hashimoto ή η εγκεφαλοπάθεια hashimoto είναι πιο διαδεδομένη από ότι πιστεύεται και οφείλεται και σε πάρα πολλούς εξωγενείς, ενδογενείς παράγοντες.
Έχει έναν αυτοάνοσο χαρακτήρα ο οποίος την καθιστά ακόμη πιο επικίνδυνη λόγω του ότι το χαρακτηριστικό της είναι οι αυξομειώσεις των συμπτωμάτων.
Ακριβώς αυτές οι αυξομειώσεις είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ψευδή εντύπωση αυτοίασης και να επανέλθουν με σφοδρότητα σε ένα αργότερο χρονικό σημείο προκαλούμενες από εξωγενείς ή ενδογενείς περιπέτειες του οργανισμού.
Γενικά η θυρεοειδίτιδα hashimoto αποτελεί μια από τις πλέον μοντέρνες και σύγχρονες αρρώστιες επειδή έχουμε και άμεση περιβαλλοντολογική επήρεια σε αυτό.

ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΝΔΟΚΡΙΝΕΙΣ ΑΔΕΝΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ ΑΔΕΝΑΣ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΙΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΕΣ ΟΡΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΘΜΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.Μέσα σε αυτήν την διαδικασία πρωτεύοντα ρόλο έχει και ο εγκέφαλος όπου η μη σωστή ανάπτυξη της θυρεοειδικής λειτουργίας δημιουργεί άσχημες καταστάσεις.
Ιδιαίτερα όταν έχουμε την υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένος και την κατάσταση του υποθυρεοειδισμού ο εγκεφαλικός ιστός έχει άμεση συμμετοχή σε αυτό κυρίως με διαταραχές ενός σχηματισμού που λέγεται υποθάλαμος και βρίσκεται στο κέντρο του εγκεφάλου αριστερά και δεξιά στα δύο ημισφαίρια με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτό που λέμε υποθυρεοειδική εγκεφαλοπάθεια ή εγκεφαλοπάθεια Hashimoto.
Είναι λοιπόν πολύ σοβαρό σε όλες τις περιπτώσεις νευρολογικών παθήσεων όπου υπάρχουν εμφανείς εγκεφαλικές δυσλειτουργίες να γίνεται και η εξέταση ορμονών και αντισωμάτων του θυρεοειδούς προκειμένου να εντοπιστεί αυτή η κατάσταση όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Η εξέταση αυτή δεν πρέπει να είναι μια επιπόλαια διαδικασία που γίνεται μόνο μια φορά διότι ο θυρεοειδής έχει την τάση να αυξομειώνει την δραστηριότητα του ανάλογα με περιβαλλοντολογικές και ενδοοργανικές καταστάσεις.
Συνεπώς σε ότι οφείλεται στον υποθυρεοειδισμό και στην εγκεφαλοπάθεια Hashimoto πρέπει αρκετές φορές να έχουμε επανειλημμένες εξετάσεις κάτω από ειδικές συνθήκες έτσι ώστε να μην υπάρχει περίπτωση να μας διαφύγει κάτι.

ΑΚΡΙΒΩΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΓΑΓΓΛΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗΣ. Η φύση προνόησε και το δημιούργησε προκειμένου με τα δικά της οπιοειδή (ουσίες που το διεγείρουν) να διευκολύνει την ύπαρξη του ανθρώπου.
Δηλαδή σε καταστάσεις πόνου και στρες, μέσω έκκρισης της ντοπαμίνης και οπιοειδών, ερεθίζουν το κέντρο δίνοντας ευχαρίστηση και ανακούφιση στον άνθρωπο.
Σε μια παράλληλη λειτουργία του δε, βοηθούσε και βοηθάει την αναπαραγωγή.
Είναι αυτό που λέει ο λαός ότι ο έρωτας κάνει τον άνθρωπο τυφλό και τον οδηγεί στο σεξ.
Αυτό είναι άλλη μια από τις κορυφαίες επιδόσεις του κέντρου επιβράβευσης. Το μυαλό όμως του ανθρώπου δεν σταματά να εφευρίσκει τρόπους διέγερσης με εξωτερικές ουσίες όπως η ηρωίνη, το χασίς κ.λ.π. που δίνουν στιγμιαία επιβεβαίωση του κέντρου επιβράβευσης χωρίς λόγο.
Με την έρευνα που γίνεται τελευταία υπάρχουν και άλλες ουσίες όπως η μπακλοφένη που αναστέλλουν την δράση ουσιών που διεγείρουν το κέντρο επιβράβευσης.

ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ Η ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΤΟΝΟΥ ΣΤΡΕΣ.
Τα άτομα με σχιζοτυπική συμπεριφορά εμφανίζουν έντονες εμμονές και περίεργες και ανάρμοστες συμπεριφορές χαρακτηριζόμενες και από έντονο ιδεοψυχαναγκασμό και οδηγούν χωρίς ουσιαστική αφορμή σε συγκρούσεις.
Τα άτομα αυτά χρειάζονται ψυχιατρική περίθαλψη μετά από εκτεταμένο νευρολογικό έλεγχο γιατί πίσω από την συμπεριφορά τους κρύβονται εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.
Πρέπει λοιπόν, παρόλο ότι έχουμε να κάνουμε με οριακές συμπεριφορές σχεδόν επειδή είναι σε συνηθισμένο φυσιολογικό επίπεδο την διαταραχή αυτή να την αντιμετωπίζουμε πολύ νωρίς προκειμένου να έχουμε αποτέλεσμα.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΝΩΡΙΣΕ ΕΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ «ΜΠΟΥΜ» ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΗΤΑΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΝ ΟΤΙ ΕΠΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΑΞΙΑ Π.Χ. ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΛΕΥΚΑ ΕΙΔΗ Κ.Λ.Π.Η απότομη προσγείωση, σε παγκόσμια κλίμακα, αυτής της ψευδοευημερίας και του ψευδοσκοπού της ζωής έδειξε ότι υφίστανται πραγματικά μια λογική κάμψη. Έτσι λοιπόν διεθνώς δημιουργηθήκανε τόποι π.χ. τυπικό παράδειγμα το Ντουμπάι όπου η ψευδοευημερία έγινε αναπόσπαστο μέρος της νοοτροπίας της ζωής και ήταν ένα κουκούλι μέσα στο οποίο μπορείς να παγιδευτείς.
Και από ότι αποδείχθηκε και παγιδεύεσαι εύκολα και ο τρόπος αυτός ζωής εμποδίζει να σκέφτεσαι λογικά.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΙΑΣ «ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗΣ ΦΛΕΒΙΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ».
Συγκεκριμένα ύστερα από θρόμβωση του οβελιαίου ή πλαγίου κόλπου.
Αυτή η θρόμβωση έχει σαν αποτέλεσμα την ανεπαρκή κυκλοφορία του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και την συγκέντρωση του στις κοιλίες του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης.
Τα συμπτώματα είναι κεφαλαλγία, θάμβος όρασης, διπλωπία, οίδημα θηλής, παραλύσεις οπτικών νεύρων, εμετός.
Σε αυτές τις περιπτώσεις στις πρώτες φάσεις δεν έχουμε οξεία συμπτωματολογία.
Επείγει η έγκαιρη διάγνωση πριν φτάσουν τα συμπτώματα στο απροχώρητο.
Η έγκαιρη διάγνωση γίνεται με την μαγνητική τομογραφία, την μέτρηση οπτικών πεδίων, τα οπτικά προκλητά δυναμικά και την ανάλυση εγκεφαλονωτιαίου υγρού.
Σε περίπτωση καθυστέρησης ενδεχομένως ένα 10-20% των προβλημάτων του οφθαλμού να μείνουν μόνιμα.

ΟΠΙΟΕΙΔΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΟ

Ο ΠΟΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΝ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΠΡΙΝ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΑΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΧΕΤΑΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑΣ.Διάφορα φάρμακα μέχρι τώρα χρησιμοποιούνται κατά μόνας ή σε συνδυασμούς για τον πόνο με μεγάλη ή μικρότερη ή καθόλου επιτυχία.
Ένα κεντρικό ρόλο στην αντιμετώπιση του πόνου παίζει ένα από τα πλέον δραστικά φάρμακα που είναι τα οπιοειδή, δηλαδή φάρμακα που περιέχουνε καναβιόλη και ουσίες παρόμοιες που παράγει ο εγκέφαλος του ανθρώπου σε ανάλογες περιπτώσεις.
Μάλιστα οι Ευρωπαίοι σαν πιο εξελιγμένοι σε αυτή την ιατρική εδώ και καιρό έχουνε θέσει στην διάθεση συνταγογραφίας των γιατρών και τα οπιοειδή τα οποία μπορούν να δίνουνε με ειδική συνταγή για απεριόριστο σχεδόν διάστημα σε ασθενείς.
Βέβαια αυτό κάτω από το ηθικό κριτήριο ότι κάνουνε τον έλεγχο για να αποφύγουνε την απεξάρτηση.
Τα οπιοειδή συνταγογραφούμενα δεν φέρανε αυτά τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του πόνου που ανέμενε η ιατρική κοινωνία αλλά οπωσδήποτε κάνανε ένα μεγάλο βήμα σε ότι αφορά την αντιμετώπισή τους.
Καινούριες φαρμακευτικές εξελίξεις και έρευνες είναι σε διαδικασία μήπως και ανεπτυγμένα υποπροιόντα των οπιοειδών μπορέσουνε να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Ο ΙΟΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΘΗΛΩΜΑΤΩΝ Η HPV ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΑΝ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΜΕ 80%-90% ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΤΟΦΑΡΥΓΓΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ.
Πρόκειται για τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν στο διαβαλκανικό συνέδριο στοματολογίας και έχουν επισημάνει ότι οι τύποι HPV 16 και 18 είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη αυτών των καρκινωμάτων.
Κυρίως όμως οι όγκοι της περιοχής αναφέρονται κατά κανόνα στον τύπο HPV 16 που έχει σχέση με την ανάπτυξη των θηλωμάτων και της σεξουαλική συμπεριφοράς κυρίως ανθρώπων στα 50 με 60.

Η ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ ΕΝΟΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΦΡΑΝΣΙΣ ΚΡΙΚ ΠΟΥ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΩΣ ΚΑΘΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΡΥΒΕΙ ΠΙΣΩ ΤΗΣ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ.Ο Κρίκ μαζί με τον Γουάτσον το 1955 ανακαλύψανε τη διπλή έλικα το DNA.
Αυτή η χειροπιαστή ανακάλυψη δεν επαρκούσε για τον μεγάλο επιστήμονα και ήθελε επιπλέον να κάνει μια επιστημονική αναζήτηση της ψυχής.
Έτσι λοιπόν μετά από χρόνια ερευνών εκ νέου έγραψε το βιβλίο «η εκπληκτική υπόθεση» κατά το οποίο το πνεύμα που περιέχει το «εγώ», την χαρά, την λύπη, τις αναμνήσεις, τους στόχους, την ιδέα της αυτεπίγνωσης και την θέληση είναι απλώς μια διαδικασία μιας ομάδας εγκεφαλικών κυττάρων και των μορίων τους.
Αποδίδεται δε μια «ατομικότητα» ότι αφορά το κάθε εγκεφαλικό κύτταρο και την δράση του.
Η οποία μοναδικότητα επιστρέφει στον ίδιο τον άνθρωπο με τα ίδια χαρακτηριστικά.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ Ο ΩΝΑΣΗΣ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΝΟΣΟ Η ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ ΤΗΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΙΣΜΗ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΜΥΑΣΘΕΝΕΙΑ.
Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ασθένεια του Ωνάση, ήταν ήδη γνωστή πριν από αυτό, απλούστατα πήρε η μυασθένεια μια άλλη διάσταση όταν αρρώστησε από αυτή ο πλούσιος μεγιστάνας.
Το ιστορικό έχει άλλη βαρύτητα από ότι αυτή η ασθένεια. Συγκεκριμένα ο Ωνάσης εμφάνισε τα προβλήματα αμέσως μετά το σοκ που έπαθε όταν έμαθε ότι ο γιος του σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα.
Μάλιστα οι κάμερες έχουνε καταγράψει την στιγμή που συνέβη αυτό όταν ο Ωνάσης έδινε συνέντευξη σχετικά με το ατύχημα του γιου του έβγαλε τα γυαλιά του. Μετά πέσανε τα βλέφαρα του και από τότε ήτανε δύσκολο να τα ξανανεβάσει.
Λένε μάλιστα ότι χρησιμοποιούσε λευκοπλάστ προκειμένου να κρατάει τα βλέφαρα του όρθια. Μετά από ένα χρόνο πέθανε στο αμερικάνικο νοσοκομείο του Παρισιού στο Νέγκι. Η ιστορία αναφέρεται ακόμη μια φορά γιατί είναι από τις πλέον ουσιώδης και «πληροφοριακές» σε ότι αφορά τις δυσμενείς επιπτώσεις ενός σοκ ψυχολογικού μάλιστα χαρακτήρα όπως είναι αυτό μετά την είδηση του θανάτου του γιου του Ωνάση που έχει επάνω στο ΚΝΣ και στο ανοσοποιητικό τμήμα. Δηλαδή στο τμήμα αμύνης του οργανισμού. Μια είδηση «ταραχή» επιφέρει την καταστροφή του ανθρώπου.
Άρα πρέπει να ξέρουμε ότι η άμυνα του οργανισμού μας που τόσες φορές παραμελούμε είναι άκρως εξαρτώμενη και από την ένταση των συγκινήσεων που δεχόμαστε.
Έτσι όταν γνωρίζουμε ότι κάτι μας πέφτει «βαρύ» καλό είναι να το αποφεύγουμε.

ΕΡΥΘΡΟΜΕΛΑΛΓΙΑ

Η ΕΡΥΘΡΟΜΕΛΑΛΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΠΑΝΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΙΑΓΙΓΝΩΣΚΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ.Στην περίπτωση της ερυθρομελαλγίας έχουμε ένα πολύ έντονο καυστικό πόνο στα άκρα ή στο πρόσωπο (ερυθροπροσωπαλγία) και ταυτόχρονο έντονο κοκκίνισμα.
Αυτό οφείλεται σε μια γενετική διαταραχή στους αλγοαισθητικούς νευρώνες και συγκεκριμένα στην δυσλειτουργία του νατρίου στις περιοχές αυτές.
Πρέπει να πούμε ότι κάθε νευρώνας έχει τα λεγόμενα κανάλια νατρίου κατά την διαδρομή του νευράξονα από τα οποία μπαινοβγαίνοντας το νάτριο δημιουργεί ένα ρεύμα που μεταδίδει την πληροφορία εν προκειμένου τον πόνο στον σωματοαισθητικό φλοιό (κέντρο πόνου).
Στην προκειμένη περίπτωση ο μηχανισμός αυτός είναι ιδιαίτερα ταχύς και υπερευαίσθητος. Με την ταχύτητα του αυτή και την αυξημένη ευαισθησία που δείχνει δημιουργεί την εντύπωση «ότι ένα χάδι είναι τσίμπημα» .
Μπορεί να είναι εξαπλωμένη αυτή η διαταραχή σε όλο το σώμα ή όπως είπαμε σε μεμονωμένα σημεία. Όπως και να έχει χρήζει αντιμετώπισης γιατί οι πόνοι αυτοί μπορεί να είναι τόσο οδυνηροί που να οδηγήσουν καμιά φορά ακόμα και στον θάνατο.

ΠΑΛΙΑ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΑΔΩΝ ΤΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΩΝ ΗΤΑΝΕ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΛΑΟ.
Με την ανάπτυξη όμως της επαγγελματικής ζωής στην παγκοσμιοποίηση των αγορών ήρθε αναγκαία και η δημοκρατικοποίηση των πολιτευμάτων έτσι ώστε να μπορούν να προωθούνται σε παγκόσμιο επίπεδο οι αγορές μη εξαρτώμενες από την θέληση των ολίγων.
Αυτό είδαμε ότι έφερε τις οικονομίες άνω-κάτω και βοήθησε πάρα πολλούς προικισμένους και μορφωμένους ανθρώπους να βρεθούνε σε μια θέση υψηλόβαθμη έτσι που να μπορούν να κατευθύνουν προς δικό τους όφελος την οικονομία. Έτσι λοιπόν τα χρήματα άλλαξαν χέρια δημιουργήθηκαν νέες καταστάσεις. Οι παραδοσιακοί χάσανε τα λεφτά, και ξαφνικά το τραπεζικό σύστημα ήρθε στην κορυφή του κόσμου έτσι που να ρυθμίζει οικονομίες, πολιτική, κράτη, με την λεγόμενη παγκοσμιοποίηση.
Αλλά και εδώ πέρα μπήκε ξανά από το θέμα διαδοχής και ούτε οι αξιότεροι παρέμειναν να έχουν τις θέσεις και έτσι μέσα στο τραπεζιτικό σύστημα δημιουργήθηκε μια καινούρια ιεραρχία «προβάτων» που καλούνταν να διοικήσουν λέοντες.
Τυπικό παράδειγμα και η διακυβέρνηση Μπους στις ΗΠΑ αλλά και των διαφόρων ευρωπαϊκών μεγάλων κρατών όπως Γαλλία και Γερμανία.
Το αποτέλεσμα είναι η κρίση που στην ουσία είναι ουσιαστικά γραφειοκρατική κρίση και όταν συμβαίνει αυτό τότε τα πρόβατα προσπαθούν να κάνουνε την κίνηση ποδήλατο δηλαδή να μεταβιβάσουν την πίεση προς τα κάτω. Κάτω όμως είναι οι λέοντες και επόμενο είναι ότι αυτή την φορά θα αντιδράσουν και αντιδρώντας έρχεται η αναταραχή. Η αναταραχή αυτή θα είναι σε παγκόσμιο επίπεδο και θα δημιουργήσει νέες καταστάσεις. Θα έχουμε δηλαδή μια νέα αναδιανομή τόσο της πολιτικής εξουσίας όσο και του χρήματος.

Ο ΔΙΑΚΡΑΝΙΚΟΣ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΣ ΕΡΕΘΙΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟ ΤΟΣΟ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ.
Με αυτήν την μέθοδο έχουμε την δυνατότητα μαγνητικού ερεθισμού του εγκεφάλου εξ αποστάσεως.
Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να διεγείρουμε περιοχές του εγκεφάλου ειδικής λειτουργίας όπως π.χ. τον ινιακό φλοιό στο πίσω μέρος του κρανίου ο οποίος προστατεύει το οπτικό νεύρο.
Σε περιπτώσεις ΣΚΠ με οπτική νευρίτιδα αρκετές φορές η αναίμακτη και ανώδυνη μέθοδος βοηθάει στην επαναφορά της σωστής λειτουργίας της οπτικής οδού.
Σε περιπτώσεις οπτικής νευρίτιδας που έχουμε διαταραχές του οπτικού κέντρου με αποτελέσματα διάφορα σκοτώματα ή ο διακρανικός μαγνητικός ερεθισμός αποτελεί μεγάλη βοήθεια.

ΒΙΟΡΥΘΜΟΙ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ

Η ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΔΥΟ ΜΟΡΦΕΣ.
Μια μορφή είναι η μη ρευματοειδής μορφή που έχει ένα ευρύ φάσμα αιτιών όπως είναι η εναπόθεση κρυστάλλων, τραύματα, μολύνσεις στις αρθρώσεις και εμφανίζεται κυρίως μετά τα 40 ενώ η άλλη είναι αυτοάνοση αρχίζει πολύ πιο νωρίς, πάει με χρονικά σκαμπανεβάσματα και προέρχεται από διαταραχή του ανοσοποιητικού.
Ένα πολύ βασικό διαφοροδιαγνωστικό στοιχείο των δύο τύπων της αρθρίτιδας είναι τι ώρα εμφανίζονται.
Έτσι ενώ η αυτοάνοση μορφή της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με πρησμένες τις αρθρώσεις και ερεθισμένες με κνησμό και πόνο εμφανίζεται το πρωί υποχωρώντας αργότερα το απόγευμα, το αντίθετο γίνεται με την ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Είναι τόσο χαρακτηριστικές οι ώρες που ανάλογα με την χορήγηση των φαρμάκων όποια και αν είναι αυτά εάν γίνουνε το πρωί έχουμε την καλύτερη αντιμετώπιση για την ρευματοειδή αρθρίτιδα η οποία εμφανίζεται 4 με 10 ώρες.
Τα θετικά αποτελέσματα είναι τόσο συγκεκριμένα και ο εγκεφαλικός συντονισμός της φαρμακευτικής αγωγής και φαρμακοκινητικότητας επίσης τόσο σαφής που μπορούμε με την εμφάνιση και εξαφάνιση των συμπτωμάτων να «συντονίσουμε» το ρολόι μας.

Η ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΩΝ

Ο ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΥΡΙΩΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΣΤΙΑΖΕΤΑΙ ΤΑΚΤΙΚΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΕΥΚΟΛΗ.
Αυτή η «διάχυση» του πονοκεφάλου σε όλο το κρανίο και οι «ιδιοτροπίες» που παρουσιάζουνε είναι το μέγιστο διαγνωστικό πρόβλημα π.χ. για πονοκεφάλους πίεσης, τους μη ειδικούς πονοκεφάλους, μπορεί να είναι από την μία ή την άλλη πλευρά, πίσω, μπρος ή και διάχυτα.
Ακόμα και αυτές οι ημικρανίες που χαρακτηρίζονται από το τυπικό της εμφάνισης την μία ή την άλλη πλευρά του κεφαλιού πολλές φορές βγαίνουν αντίστροφα, βγαίνουν σε άλλη θέση ακόμα και με άλλα συμπτώματα π.χ. στομαχικές διαταραχές.
Πονοκέφαλοι που είναι από όγκους ή αγγειίτιδες και που οφείλουν να είναι τοπικοί ακόμα και αυτοί διαχέονται και είναι δύσκολο να εντοπιστούν σε ότι αφορά όχι μόνο την προέλευσή τους αλλά και την ειδικότητά τους.

ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΩΝ ΚΡΙΣΕΩΝ ΗΤΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΠΡΩΤΙΝΟΣ ΑΠΟ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΨΗΣ ΣΤΟ 5-8% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.
Τα στατιστικά αυτά δεδομένα, μετά την επαναστατική ανάπτυξη των μεθόδων καταγραφής (ηλεκτροεγκεφαλογραφία, μαγνητοεγκεφαλογραφία), έχουν αλλάξει και σήμερα πιστεύεται ότι αυτοί που υποφέρουν από διάφορες μορφές επιληπτικών συνδρόμων είναι τουλάχιστον σε διπλάσιο ποσοστό.
Έτσι λοιπόν μιλάμε για ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που χρήζει συνεχούς φροντίδας ελέγχου και παρατηρήσεων προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπλοκές. Θεωρείται μάλιστα ότι το 80% των περιπτώσεων έχουν μια ουσιαστική σχεδόν τελεσίδικη θεραπευτική αγωγή ενώ το 20% δείχνει αντίσταση και χρειάζεται επαναθεώρηση.
Η θεραπεία της επιληψίας καθώς και η συχνότητά της παραμένει ένα ανοιχτό γεγονός γιατί δέχεται επιβάρυνση από τις περιβαλλοντολογικές διαταραχές.

Η ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟ ΛΙΘΟ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ.
Το συναίσθημα στους σχιζοφρενείς ασθενείς καταγράφεται κατά κύριο λόγο σαν μια μείωση της έντασης της συναισθηματικής κατάστασης ενώ απουσιάζουν σχεδόν ολοκληρωτικά οποιαδήποτε άλλα σημεία έκφρασης της εικόνας αυτής.
Πολύ τακτικά συνοδεύεται από το σύμπτωμα που λέγεται αλεξιθυμία δηλαδή την ικανότητα να εκφράσει τα συναισθήματα του ή να συναισθανθεί τα αισθήματα άλλου και κυρίως όταν αρχίζει η αρρώστια είναι αυτό πάρα πολύ έντονο.
Πέρα από την αλεξιθυμία υπάρχει και η δυσαρμονία του συναισθήματος που εκδηλώνεται ανάμεσα σε ερεθίσματα και συναισθηματικές αντιδράσεις τόσο ποιοτικά όσο και ποσοστικά.
Δηλαδή έχουμε μια συναισθηματική έλλειψη προσφοράς σε ότι αφορά την έκφραση σε έντονα ερεθίσματα και αντίστροφα. Πολλές φορές υπάρχουν συναισθηματικές αντιδράσεις αμφιθυμικές π.χ. γελάει με το τραγικό και κλαίει με το γελοίο. Είναι σημεία που πρέπει να τα παρακολουθούμε ιδιαίτερα διότι μπορούν να εμφανιστούν και μόνα τους σαν περίπτωση έκφρασης διαταραχών του συναισθήματος και να βασιστεί εκεί η όλη διάγνωση και θεραπεία.

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΜΙΜΗΣΗΣ

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΤΕΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΙΜΗΣΗ. Η ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΜΙΜΗΣΗ ΣΕ ΑΠΟΛΥΤΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΑΙ ΑΣΧΕΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ.
Για παράδειγμα εδώ υπάρχει η μίμηση του αποκλεισμού. Στην Ελλάδα οι μαθητές αποκλείουν τα σχολεία, οι λιμενεργάτες αποκλείουν τα λιμάνια και οι αγρότες αποκλείουν τους δρόμους.
Ο μιμητισμός λοιπόν και ενπροκειμένω ο μιμητισμός της απόκλισης, αποτελεί στην Ελλάδα ένα ιδιόρρυθμο κλινικό σύμπτωμα που επαναλαμβάνεται από όλους για όλα και χωρίς έλεγχο προς τα πάνω ή προς τα κάτω.
Δηλαδή κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε θεωρητικά όλοι οι Έλληνες να αποκλείσουμε μιμούμενοι τους υπολοίπους όλη την χώρα και χωρίς κανένας να ενδιαφερθεί για το τι θα γίνει πριν ή μετά.
Όσο και αν ακούγεται περίεργο, «ψυχοδυναμικά» είναι δυνατό και μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

Η ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΓΑΣΤΡΟΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΠΟΥ ΣΥΧΝΑ ΟΜΩΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΩΤΕΪΝΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟ ΣΙΤΑΡΙ, ΣΙΚΑΛΗ, ΚΡΙΘΑΡΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΚΟ ΣΩΛΗΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΙ ΔΙΑΡΡΟΙΕΣ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΕΝΝΑ ΜΙΑ ΥΠΟΘΡΕΨΙΑ.
Η γλουτένη, για λόγους αγνώστους, επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και δημιουργεί μέσω αυτού καταστροφή του επιθηλίου του λεπτού εντέρου. Είναι μια δύσκολη αρρώστια, κυρίως επηρεάζει τα μωρά και εμφανίζεται λόγω της ύπαρξης ενός αντισώματος, της τρανς γλουταμινάσης.
Το ένζυμο αυτό το χρειάζεται ο γαστρεντερικός σωλήνας προκειμένου να μετατρέψει άλλες πρωτεΐνες σε χυλό για την διατροφή του ατόμου.
Έχει πιστοποιηθεί ότι το συγκεκριμένο αντίσωμα μπορεί να βρίσκεται στο αίμα των ανθρώπων ακόμη και μια δεκαετία πριν εκδηλωθούν τα αντισώματα.
Άρα για την συγκεκριμένη περίπτωση αφού ξέρουμε από πού προέρχεται η αιτία είναι πολύ εύκολο τροποποιώντας την τροφή να δημιουργήσουμε θεραπευτικές προϋποθέσεις ώστε να εμφανιστεί η νόσος εξασθενημένη ή να μην εμφανιστεί καθόλου.

ΤΟ ΜΥΪΚΟ ΑΛΓΟΣ

Ο ΜΥΣ ΣΑΝ ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟ ΟΡΓΑΝΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΣΑΝ ΑΥΤΟΤΕΛΗΣ ΜΥΙΚΗ ΜΑΖΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΠΟΝΟ.
Τέτοιες αρρώστιες που ο μυς παρουσιάζει έντονο πόνο είναι η πολυομυισίτιδα, η ρευματική πολυμυαλγία, όγκοι και η οστεοποιός μυοσίτης.
Το χαρακτηριστικό του πόνου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο ακριβής εντοπισμός σε ορισμένο μυ που συνδυάζεται με ταυτόχρονη μυική αδυναμία και σε χρόνιες καταστάσεις και ατροφία.
Σε περιπτώσεις που αισθανόμαστε πόνο στους μυς θα πρέπει να έχουμε υπόψη όλους αυτούς τους παραμέτρους που είναι υπό εξέταση προκειμένου να τεθεί η σωστή διάγνωση και θεραπεία.

ΕΝΑ ΔΙΧΤΥ ΑΠΟ ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΔΟΘΗΛΙΑΚΑ ΚΥΤΤΑΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΚΑΙ ΝΩΤΙΑΙΟ ΜΥΕΛΟ) ΕΤΣΙ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΣΑΝ «ΣΟΥΡΩΤΗΡΙ» ΤΙ ΠΕΡΝΑΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΟΝΩΤΙΑΙΟ ΥΓΡΟ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΥΡΙΚΟ ΙΣΤΟ.
Ο εγκεφαλικός, αιματικός φραγμός των ενδοθηλιακών κυττάρων είναι πραγματικά μια μεγάλη «εφεύρεση» της φύσης προκειμένου να προστατεύσει το πιο ευπαθές μέρος του νευρικού συστήματος στον εγκέφαλο και να του δώσει την δυνατότητα να εκτελεί όλες εκείνες τις λειτουργίες που είναι απαραίτητες για την ζωή και την ανάπτυξη του ατόμου.
Ο φραγμός αυτός που αποτελείται από αυτά τα βασικά κύτταρα μπορεί και ελέγχει τα σωματίδια αυτά που περνούν ανάμεσα από τα κύτταρα ή οι πρωτεΐνες που περνούνε με ειδικό μηχανισμό μέσα από αυτό, ακόμη επίσης έχει στην επιφάνειά του υποδοχείς που παραλαμβάνουν ουσίες και τις μεταφέρουν από την άλλη μεριά μετά την επεξεργασία στον εγκέφαλο ή περιέχει κυστίδια που και αυτά κλείνουν μέσα τους ειδικές πρωτεΐνες ή άλλα μικροσωματίδια που τα περνάνε από την μεριά του εγκεφάλου.
Γενικά αυτό το φιλτράρισμα δίνει την δυνατότητα σε συνεργασία με ουσίες που έχουν τα ίδια ενδοθηλιακά αυτά κύτταρα και κυρίως με αυτούς που προκαλούν την εμβρυογένεση, όπως τον αγγειακό, ενδοθηλιακό, αυξητικό παράγοντα να τροποποιούν όλη την λειτουργία έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα.
Σε διαταραχές του φραγμού πάντοτε εμφανίζονται έντονα προβλήματα νευρολογικής φύσης τα οποία έχουνε ταχεία ανάπτυξη και άσχημη κατάληξη.

ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ ΚΑΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΩΝ ΜΕ ΑΥΡΑ.
Οι ημικρανίες με αύρα είναι δύσκολες νευρολογικές καταστάσεις με πάρα πολύ ισχυρούς πόνους και πολλές φορές συνοδεύονται και από καρδιολογικά προβλήματα. Οι ασθενείς πρέπει να τρέχουνε τακτικά στους νευρολόγους λαμβάνοντας ειδικές θεραπείες προκειμένου να απαλλαχθούν από αυτό το τεράστιο βάρος.
Παρόλα αυτά όμως υπάρχει και κάτι ευχάριστο μέσα στο δυσάρεστο.
Από τελευταίες επιδημιολογικές έρευνες που γίνανε έχει αποδειχθεί ότι οι γυναίκες με ημικρανίες με αύρα έχουνε ένα ποσοστό περίπου κατά 30% λιγότερη επικινδυνότητα για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Οι έρευνες για το δεδομένο αυτό έχουν επαληθευτεί δύο φορές και πρέπει να θεωρείται σαν δεδομένο. Αυτοί που προσπαθούν να το εξηγήσουν αυτή την στιγμή δεν βρίσκουνε καμία σχέση. Πιστεύεται όμως ότι υφίσταται μια βάση σε ότι αφορά τα οιστρογόνα που στην περίπτωση των ημικρανιών είναι ελαττωμένα ενώ στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού έχουμε μια αύξηση. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι αποτελεί μια υπόθεση και τίποτα περισσότερο. Κάποια σταθερή απόδειξη δεν υφίσταται ακόμη. Παρόλα αυτά εάν αυτήν την διαπίστωση του μειωμένου κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε ημικρανίες το εξετάσουμε παραπέρα ίσως φτάσουμε σε καμία θεραπευτική λύση και για τις δύο περιπτώσεις.

ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 10% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΑΣΧΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΜΕΑ Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ.Η πρόοδος αυτή έγκειται στο γεγονός ότι μετά από έναν μεγάλο αριθμό μελετών προέκυψε ότι στις περιπτώσεις των αυτοάνοσων νοσημάτων υφίστανται αυτοαντισώματα δηλαδή υπάρχουνε μέσα στον οργανισμό αντισώματα που στρέφονται εναντίον του αλλά παραμένουν ανενεργά, περίπου για 10 χρόνια πριν εμφανιστεί η κλινική εκδήλωση. Το πόσο συμμετέχουν στην κλινική εκδήλωση με άμεσο, έμμεσο, ταχύ ή αργό τρόπο δεν είναι ακόμη γνωστό.
Πάντως όταν σε ένα υγιές άτομο βρεθούν τα συγκεκριμένα αυτοαντισώματα μπορούν να προβλεφθούν οι κίνδυνοι για τα επόμενα χρόνια π.χ. να καλυφθούν αυτοαντισώματα για τον ερυθηματώδη λύκο, μπορεί να γίνει μια προληπτική θεραπεία πολύ πριν αυτός εμφανισθεί με ουσιαστικό κέρδος για τον ασθενή. Ακόμη υπάρχουν περιπτώσεις που αυτά τα αυτοαντισώματα δεν εμπλέκονται σε αυτήν την εμφάνιση της νόσου αλλά προκαλούν άλλα τμήματα του ανοσοποιητικού όπως είναι η παραγωγή των λεμφοκυττάρων Τ και τα μακροφάγα που έχουνε συμμετοχή σε άλλες αρρώστιες δηλαδή μπορούμε η σε κατευθείαν ή εκ του πλαγίου θεραπεία να αποφύγουμε αυτές τις όλες νοσηρές καταστάσεις εφόσον επικεντρωθούμε και εντοπίσουμε αυτά τα αυτοαντισώματα που είναι ανενεργά προς το παρόν.

ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΠΟΝΟΣ

ΟΤΑΝ ΥΠΟΦΕΡΕΙ Η ΚΑΡΔΙΑ ΠΑΝΤΟΤΕ ΠΟΝΑΕΙ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΝΟΙ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΙΟΜΟΡΦΙΕΣ.Από νευρολογικής πλευράς αυτός ο πόνος που ουσιαστικά ενδιαφέρει είναι ο συγκεκριμένος που συνοδεύεται από ανάλογες αισθητικές διαταραχές του δέρματος στην περιοχή αυτή.
Συγκεκριμένα μιλάμε για το αν το αριστερό ημιθωράκιο 2 με 3 πόντους πάνω από την αριστερή θηλή του στήθους με μια επέκταση στην μασχαλιαία περιοχή του αριστερού χεριού.
Εάν κανείς εξετάσει την περιοχή αυτή με προσοχή και διαπιστώσει υπερευαισθησία και ένα αίσθημα πίεσης στην περιοχή τότε σίγουρα έχει να κάνει με καρδιακή δυσλειτουργία.
Η καρδιακή αυτή δυσλειτουργία οφείλεται στο ότι ο παλλόμενος όγκος της καρδιάς πιέζει τις ελεύθερες νευρικές απολήξεις της περιοχής με αποτέλεσμα να δημιουργείται η αίσθηση του σπλαγχνικού άλγους.

Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΟ ΠΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ 1% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.
Νέες έρευνες έχουν καταδείξει ότι σε όλες τις περιπτώσεις σχιζοφρένειας, υφίσταται μια διαταραχή στον προμετωπιαίο λοβό όπου βρίσκεται και η «λογική» έδρα του διαχειρισμού των ανθρώπινων πράξεων.
Διαταραχές αυτής της περιοχής στους σχιζοφρενείς ασθενείς δημιουργούν ένα εμπόδιο στον διαχωρισμό μεταξύ γνώσης υπαρκτής και μη.
Όσο επιτείνεται αυτή η διαταραχή αυξάνει και η σχιζοφρενική συμπτωματολογία. Έτσι λοιπόν, πάνω σε αυτή την γνώση, δομήθηκε ένας νέος τρόπος θεραπείας περνώντας συνεχές ρεύμα με ένα ειδικό μηχάνημα από την περιοχή αυτή.

Η ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΝΟΣΟ ΠΟΥ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ 1% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ. ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟΥ ΜΕΣΟΥ ΟΡΟΥ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ.Νέες έρευνες έχουν καταδείξει ότι σε όλες τις περιπτώσεις σχιζοφρένειας, υφίσταται μια διαταραχή στον προμετωπιαίο λοβό όπου βρίσκεται και η «λογική» έδρα του διαχειρισμού των ανθρώπινων πράξεων.
Διαταραχές αυτής της περιοχής στους σχιζοφρενείς ασθενείς δημιουργούν ένα εμπόδιο στον διαχωρισμό μεταξύ γνώσης υπαρκτής και μη.
Όσο επιτείνεται αυτή η διαταραχή αυξάνει και η σχιζοφρενική συμπτωματολογία. Έτσι λοιπόν, πάνω σε αυτή την γνώση, δομήθηκε ένας νέος τρόπος θεραπείας περνώντας συνεχές ρεύμα με ένα ειδικό μηχάνημα από την περιοχή αυτή.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΡΕΝΙΝΗΣ – ΑΓΓΕΙΟΤΕΝΣΙΝΗΣ, ΑΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΧΩΡΟ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΩΝ, ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΟΥ ΜΕ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ.Το καινούριο στην έρευνα αυτού του συστήματος είναι πλέον η αποκάλυψη ότι εγκεφαλικές διαταραχές π.χ. διαφόρου τύπου επιληψίες μπορούν να δημιουργήσουν στο σημείο αυτό δυσλειτουργίες και πολλές ασθένειες επηρεάζοντας δυσμενώς το σύστημα ρενίνης – αγγειοτενσίνης. Το ευχάριστο, μετά την ανακάλυψη αυτή, είναι πλέον η δυνατότητα διόρθωσης αυτών των ανωμαλιών μέσω κεντρικής εγκεφαλικής παρέμβασης και όχι ανάποδα όπως πιστεύαμε μέχρι τώρα.

Ο ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΤΑΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 2.000.000 ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΝΕΑΡΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ.Υπάρχουν εκατοντάδες συνδυασμοί και γενετικές αιτίες εμφάνισης του συνδυασμού υπέρτασης και διαβήτη.
Τις αποκλίσεις αυτές βέβαια τις ψάχνουν διεξοδικά οι γιατροί που ασχολούνται με αυτό γιατί από τις προϋποθέσεις καλής θεραπευτικής και των δύο νοσημάτων είναι η σαφής γνώση της προέλευσης και αιτιολογίας τους.
Υπάρχουν όμως και αρκετές αιτιολογίες που δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε διότι ήρθαν στο φως με τις έρευνες που έγιναν τα 10 τελευταία χρόνια.
Έτσι λοιπόν προκύπτει ότι άνθρωποι που γεννήθηκαν πρόωρα και με λιγότερο βάρος έχουν μια αυξημένη προδιάθεση για τον συνδυασμό διαβήτη με υπέρταση.
Για αυτόν τον λόγο, στις περιπτώσεις που υφίσταται τέτοιο ιστορικό πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα.
Έτσι λοιπόν αν κανείς πάσχει από αυτόν τον συνδυασμό πρέπει να ανατρέξει στο παρελθόν και να μάθει τις συνθήκες που γεννήθηκε γιατί αυτό μπορεί να τον βοηθήσει ουσιαστικά.

Η ΒΙΤΑΜΙΝΗ D ΚΟΙΝΩΣ ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ ΗΡΘΕ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΑΝ ΦΑΡΜΑΚΟ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΙΩΝΑ.
Εκεί διατυπώθηκε για πρώτη φορά ότι κάνει καλό στην ραχίτιδα. Ένας γιατρός στην Βαρσοβία παρατήρησε επίσης ότι η εμφάνιση της ραχίτιδας δεν ήτανε τόσο τακτική στα χωριά όσο στις πόλεις.
Επειδή οι συνθήκες διατροφής ήταν παντού οι ίδιες το γεγονός αυτό προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και δυσκολευτήκαν να εξηγήσουν την αιτία του. Μετά από πολλές σκέψεις και μελέτες βρέθηκε ότι μέγιστο ρόλο σε αυτές τις περιπτώσεις παίζει ο συνδυασμός της βιταμίνης D με το ηλιακό φως της, μάλιστα με συγκεκριμένες ακτινοβολίες του.
Από τότε μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες και πάρα πολλές προσπάθειες με αρκετά ικανοποιητικά αποτελέσματα τα οποία έδειξαν τον τρόπο δράσης της βιταμίνης σε σχέση με το ηλιακό φως.
Παρόλα αυτά και παρόλες τις γνώσεις δεν έχει γίνει κατανοητό ότι το ηλιακό φως είναι ισόβαρο σε σημασία με την βιταμίνη D.
Από όλους τους λαούς μόνο οι Σουηδοί έχουν αναπτύξει ειδικά προγράμματα με εντυπωσιακές θεραπευτικές εξελίξεις σε ότι αφορά το δίδυμο αυτό.
Εμείς οι Έλληνες που έχουμε και άφθονο ήλιο και βιταμίνη D θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε από αυτά τα σουηδικά προγράμματα και να επωφεληθούμε από αυτό.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΧΕΙ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ.
Δυστυχώς και όλο το πολιτικό σώμα είναι σε παρόμοια κατάσταση.
Ηγεσία και λαός σε μια ψυχολογική κρίση. Η ερώτηση δεν είναι αν είναι αλήθεια ή όχι το θέμα της ψυχολογικής κρίσης. Ούτε κατά πόσο μπορεί να αμφισβητηθεί η ύπαρξή του ή η έντασή του.
Το θέμα είναι σταθερά και μόνο στην αντιμετώπισή του. Δηλαδή με ποιο τρόπο μπορεί στοιχειωδώς να διαγνωστεί το εύρος του και να αντιμετωπιστεί με συνέπεια η βλαπτικότητά του.
Είναι αξιοπερίεργο πως το υπουργείο υγείας, που με τόση κούραση και επιμέλεια μεθοδεύει τα πάντα, δεν έχει αντιληφθεί ακόμα την ένταση του προβλήματος ώστε να προβεί στις σωστές ενέργειες για την αντιμετώπισή του.
Ας ελπίσουμε ότι αυτό θα γίνει σύντομα προκειμένου να επέλθει και αναγκαία κοινωνική ηρεμία που τόσο χρειαζόμαστε.

ΠΟΝΟΣ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ

ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΩΔΥΝΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΑΚΡΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΛΕΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΣΤΑ.Βέβαια ο ασθενής μπορεί να παραπονιέται για τον πόνο του όπως ο ίδιος καταλαβαίνει ή θεωρεί δόκιμο να δώσει να καταλάβει ο γιατρός.
Ο γιατρός με την σειρά του οφείλει να «τεμαχίζει» διαγνωστικά τα σύνδρομα του πόνου ανατομικά και λειτουργικά και κυρίως με την χρονική σειρά εμφάνισης.
Έτσι λοιπόν ο πόνος στα οστά, οφείλεται να αντιμετωπίζεται, κάτω από αυτό το πρίσμα που αναφέραμε, διαφορετικά.
Έτσι αν περιλαμβάνεται και οστό στην επώδυνη περιοχή οφείλεται να εξετάζεται ποιο είναι, αν υπάρχει παλιά φθορά ή ψηλαφείται κάποια μάζα στην επιφάνειά του. Επίσης πρέπει να λαμβάνεται υπόψη αν το άλγος είναι διάχυτο ή όχι.
Με βάση τις εντυπώσεις και τα αποτελέσματα πρέπει να ακολουθήσει η διαφοροδιάγνωση.

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΝΤΑΣΗΣ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΗΜΙΣΦΑΙΡΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΣΗ.
Η υπερδιέγερση αυτή είναι μεγάλη και έντονη όταν ο εγκέφαλος είναι αναγκασμένος να προβαίνει σε συσχετισμούς, συγκρίσεις, αναγνωρίσεις και ασκήσεις μνήμης. Όταν λοιπόν είναι «μαθημένο» να δουλεύει με αυτόν τον τρόπο το αποτέλεσμα είναι μια υπέρμετρη κούραση που εκδηλώνεται με συναισθηματική φόρτιση.
Αυτή η φόρτιση μπορεί να είναι η αρχή για πολλά εγκεφαλικά νοσήματα και καταστάσεις black out ή με συνοδεία καρδιακών παθήσεων και κατάθλιψης.
Ένα ικανοποιητικό αντίδοτο για αυτές τις καταστάσεις είναι η λεγόμενη «κοινωνική» ξεκούραση.
Πρόκειται για αυτό το κοινωνικό διάλειμμα όπου κανείς διευρύνει τις σχέσεις του, αλλάζει τις καταστάσεις προκειμένου να βγάλει τον εαυτό του από το στρες και την ένταση.

ΟΤΑΝ ΠΡΟΤΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΕΝΟΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΟΤΕ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΘΑΛΜΩΝ ΜΕ ΜΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΑΜΦΩ.Η εξέταση αυτή ανήκει στις βασικές της νευρολογίας και είναι κυριολεκτικά ρουτίνας.
Δεν έχει ιδιαίτερη διαγνωστική αξία παρά μόνο σε κάποιους όγκους της επίφυσης και πιστοποίηση του πάρκινσον (όχι όμως σε όλα τα στάδια και όλες τις περιπτώσεις). Σπάνια όμως μπορεί να αποτελέσει για μακρύ χρονικό διάστημα και το μοναδικό σύμπτωμα για τις διαταραχές που αναφέραμε παραπάνω.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΚΟΜΗ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗΣ.
Έρευνες που έχουνε γίνει, περισσότερο με κλινικά κριτήρια και τελευταία με την μαγνητική τομογραφία, έχουνε δείξει ότι σε ένα ποσοστό περίπου 80% μετά από ένα χρονικό διάστημα 4-5 ετών η οπτική νευρίτιδα «μεταλλάσσεται» σε ΣΚΠ. Από την δική μας πείρα σε όλες τις οπτικές νευρίτιδες όπου εξαντλήθηκαν όλες οι μοντέρνες νευρολογικές εξετάσεις (μαγνητική τομογραφία, προκλητά δυναμικά, βιοχημικές) βρέθηκε στο σύνολο των ασθενών μια πολυτοπία και ποικιλομορφία συμπτωμάτων και ενδείξεων πέρα της οπτικής νευρίτιδας.
Δηλαδή στην προκειμένη περίπτωση είναι σαφές ότι η οπτική νευρίτιδα είναι το πρώτο σύμπτωμα μιας γενικευμένης κατάστασης ΣΚΠ ή άλλης λοιμογόνου αιτιολογίας.

ΣΤΗΝ ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΔΙΑΧΥΤΗ ΣΗΜΕΙΑΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΣΥΝΟΔΕΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΟΡΓΑΝΑ (ΣΤΟΜΑΧΙ, ΟΥΡΟΔΟΧΟΣ ΚΥΣΤΗ, ΕΝΤΕΡΑ) ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ.
Κατά κύριο λόγο οι αιτίες είναι λοιμώδους χαρακτήρα (π.χ. Epstein Barr) αλλά και χρόνια ψυχική επιβάρυνση από πιθανές ατελείωτες ανεπιτυχείς θεραπείες. Στην ψυχολογική δυσμενή εξέλιξη της νόσου γενικά ο εγκέφαλος και το ΚΝΣ πιθανόν, λόγω μιας μεταιχμιακής δυσλειτουργίας, εκλαμβάνει διαφορετικά και επεξεργάζεται επίσης διαφορετικά την έκφραση αυτού του μη τραυματικής αιτιολογίας σωματικού πόνου.
Έτσι λοιπόν δημιουργείται μια εγκεφαλική δυσλειτουργία κατά την οποία ο εγκέφαλος αδυνατεί να φέρει σε δράση τους μηχανισμούς αμύνης εναντίον του πόνου έτσι όπως υπάρχουν στους υγιείς.

Η ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΝΕΙ ΕΡΕΘΙΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΑ ΚΥΤΤΑΡΟ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΘΥ ΥΠΝΟ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ NO REM (RAPID EYE MOVIES). Η δράση αυτή της σεροτονίνης είναι αυτή που προκαλεί την απουσία των οφθαλμικών κινήσεων και μια σταθερότητα σε ότι αφορά θερμοκρασία, αναπνοή και απουσία ονείρων.
Η κατεύθυνση παραγωγής σεροτονίνης ξεκινάει από τον δικτυωτό σχηματισμό και έχουμε ανωμαλίες όταν υπάρχουν εκεί πέρα διάφορες βλάβες.
Οι γνώσεις λειτουργίας σεροτονίνης και δικτυωτού σχηματισμού είναι ακόμη σε αρχικά στάδια και όχι επαρκώς γνωστές ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες θεραπευτικές αγωγές.

Η ΠΙΟ ΣΥΝΗΘΗΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΜΙΑΣ ΜΟΝΟΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΑΘΗΣΗΣ ΕΝΟΣ ΜΟΝΟ ΝΕΥΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΠΙΕΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ.Το πιο χαρακτηριστικό είναι η συμπίεση του νεύρου στον καρπιαίο σωλήνα στην μέση πλευρά της παλάμης. Ακριβώς στην μέσα επιφάνεια του αντίχειρα οδηγεί σε αδυναμίες και δυσλειτουργία του χεριού.
Σε παχύσαρκα άτομα ασθενείς με ενδοκρινολογικές διαταραχές π.χ. διαβήτη συμβαίνει να έχουνε τακτικά την εμφάνιση της μονονευροπάθειας του καρπιαίου σωλήνα.
Αυτό διαγιγνώσκεται εύκολα και κλινικά με τον ηλεκτρομυογράφο και η αγαπημένη πρόταση νευρολόγων και ορθοπεδικών είναι η χειρουργική επέμβαση για την διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα για να μπορεί να κινηθεί το νεύρο και να αποφευχθεί η συμπίεση.
Βέβαια η χειρουργική λύση δεν αποτελεί πανάκεια διότι κατά κανόνα, ιδιαίτερα στα μεταβολικά περιστατικά έχουνε επανεμφάνιση της διαταραχής.
Η πιο ουσιαστική λύση είναι η φαρμακευτική αγωγή και η απώλεια βάρους ώστε να βρει χώρο το νεύρο και να αποφύγει την συμπίεση.

Ο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ. Έχει κορυφές και αδύναμες στιγμές. Ανάλογα με την ένταση που χρησιμοποιεί τις λειτουργίες του. Ο εγκέφαλος κάθε ανθρώπου έχει ένα βαθμό ελαστικότητας και αντοχής σε ότι αφορά την επίδραση των εξωτερικών ερεθισμάτων προς αυτόν.
Βέβαια η επίδραση αυτή, αν και διαφέρει από άτομο σε άτομο, τα επίπεδα αντοχής όμως στο 95% των ανθρώπων είναι περίπου τα ίδια.
Όταν λοιπόν βάζουμε έναν εγκέφαλο μέσω εξωτερικού ερεθισμού σε μια έκτακτη κατάσταση τότε αυτόματα υφίσταται μια ταραχή σοκ και αδυνατεί να οργανωθεί προς την μια ή την άλλη κατεύθυνση. Αυτή είναι η συγκεκριμένη στιγμή που παρασύρεται από το περιβάλλον και ακολουθεί την εξωτερικά επιβαλλόμενη κατεύθυνση είτε αυτή είναι προϊόν τύχης ή σκοπιμότητας.
Εάν δε την δεδομένη στιγμή το σοκ είναι πολλαπλό δηλαδή για πολλούς ανθρώπους τότε έχουμε την εμφάνιση αυτή σαν μαζική αντίδραση.

Η ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΦΡΑΣΗ ΒΙΑΣ. ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΧΟΥΝ ΒΙΑΙΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΕ ΤΡΙΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥΣ.Βέβαια στην αντικοινωνική συμπεριφορά πέρα από την βία υπάρχουν προβλήματα ψευδούς χρήσης ναρκωτικών, οικογενειακών διαταραχών, αδυναμία διεκπεραίωσης υποχρεώσεων, διαταραχή συντονισμού και συνύπαρξης και μια γενικευμένη δυσλειτουργία.
Η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας φτάνει κατά την κορύφωση της στην εφηβεία αλλά αποτελεί μια ισόβια διαταραχή όπου ουσιαστικά πρέπει να θεωρηθεί σαν μια ασθένεια αδυναμίας του ατόμου να έχει το σωστό τρόπο σκέψης και συνύπαρξης με τους άλλους ανθρώπους.
Επειδή στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει αυτόματη ίαση,1 πολύ νωρίς, από την παιδική ηλικία που εκδηλώνονται τα πρώτα κρούσματα, πρέπει να γίνεται ψυχιατρική γενικευμένη παρακολούθηση.

ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ Β. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΝΩΠΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΗΣ ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗΣ, ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ Ο ΚΑΡΛ ΓΚΑΣΠΕΡΣ ΜΙΛΗΣΕ ΜΕ ΘΑΡΡΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΤΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ.Κατά πόσο οι Γερμανοί σαν μονάδα και σαν σύνολο είχαν ένα μέρος της ευθύνης για τα δεινά του πολέμου που προκάλεσε η χώρα τους.
Εδώ σε ότι αφορά το δημοσιονομικό χρέος που μας τραβάει στον πάτο έχουμε το ελληνικό δίλημμα όχι της συλλογικής ευθύνης αλλά της συλλογικής ενοχής.
Διερωτώμεθα όλοι λοιπόν κατά πόσο υπεύθυνες είναι οι μονεταριστικές πολιτικές της κάθε κυβέρνησης και πόσο δικαιολογημένο είναι ένα αίσθημα συλλογικής ενοχής που πρέπει να βιώνει όλη η χώρα.
Χωρίς αντίλογο ελάχιστοι είναι αυτοί που έμειναν έξω από το πανηγύρι της κατασπατάλησης των πάντων και πιστοί έστω και σε προσωπικό επίπεδο.
Όπως και να έχει όμως πρέπει αυτό να απαντηθεί.

Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ

ΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΑΞΙΩΜΑ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΥΦΥΪΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ.Βιολόγοι και ανθρωπολόγοι μέχρι και σήμερα πιστεύουν ακόμη ότι στην δαρβινιστική εξέλιξη των ειδών υπάρχει κλιμακωτή ανάπτυξη η οποία αρχίζει από το προηγούμενο είδος π.χ. πίθηκο, φτάνει στον άνθρωπο και καταλήγει στην κορύφωση της ανθρώπινης ανάπτυξης που είναι ο νεοεγκέφαλος του ανθρώπου στις έλικες του οποίου εδράζεται ότι πιο πολύπλοκο.
Δηλαδή η βιολογική σκέψη με τον τρόπο αυτό κλιμακωτά οδηγείται στο συμπέρασμα ότι με την πάροδο του χρόνου το τελευταίο αναπτυσσόμενο είδος επί γης, ο άνθρωπος, θα εξελιχθεί περαιτέρω π.χ. στο μετάνθρωπο με μεγαλύτερο νεοεγκέφαλο και περισσότερη ευφυΐα.
Μια παρατήρηση πραγματική είναι πως μπορεί να γίνεται αυτό όταν ήδη έχουμε σημάδια που μιλούν για παράλληλες εξελίξεις.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι τα πουλιά τα οποία αναπτύχθηκαν μετά τον άνθρωπο και ο εγκέφαλος τους ακολουθεί μια άλλη εξέλιξη.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ (ΜΕΣΕΓΚΕΦΑΛΟΣ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ 4 ΣΦΑΙΡΟΕΙΔΕΙΣ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ, ΤΑ ΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ ΔΙΔΥΜΙΑ.
Όταν υπάρχει μια διαταραχή σε αυτήν την περιοχή και συγκεκριμένα στα άνω διδύμια επηρεάζεται η κινητικότητα των οφθαλμών και συγκεκριμένα των οφθαλμών προς τα πάνω.
Για τους νευρολόγους η εξέταση της κίνησης των οφθαλμών είναι ένα ιδιαίτερα διαγνωστικό σημείο γιατί μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες σχετικά με το μεσεγκέφαλο δηλαδή το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που συνδέει τον ανώτερο με τον κατώτερο εγκέφαλο και έχει άμεση σχέση και με το συνειδησιακό επίπεδο του ατόμου. Έτσι λοιπόν βλέπουμε ότι ερευνώντας τις κινήσεις και η φορά του βλέμματος (άνω, κάτω, πλάγια), υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και συνείδησης του συναισθήματος.
Βέβαια αυτές οι εκτιμήσεις πρέπει να γίνουν γρήγορα και σωστά προκειμένου να έχουμε αποτελέσματα.

Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΦΕΡΝΕΙ ΥΠΟΓΛΥΚΑΙΜΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΕΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ.Αυτές μπορούμε να τις συγκρίνουμε με την νευρικότητα και την επιθετικότητα που δείχνουμε όταν πεινάμε κατά την διάρκεια δίαιτας που κάνουμε.
Αυτό έχει σαν δείγμα πλέον, από την ιατρική πείρα, ότι πλούσιες σε ζάχαρη και λίπος τροφές δεν πρέπει να κόβονται απότομα στο 0 ούτε να λαμβάνονται σε πολύ μικρές ή καθόλου δόσεις.
Σε ότι αφορά τα ζαχαρούχα και τα λιπαρά πρέπει πάντοτε να υπάρχει μια μετριοπάθεια και λογική στους κανόνες διατροφής.
Πάντως γενικά, στις χρόνιες δίαιτες ο κίνδυνος υπογλυκαιμίας και υποβιταμίνωσης είναι πολύ μεγάλος ώστε να προκαλέσει ψυχικές διαταραχές.

ΔΥΣΦΩΝΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΥΡΥΣΜΑ ΑΟΡΤΗΣ

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΣΠΑΝΙΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΠΟΥ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΑΚΤΙΚΑ. Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΜΕΣΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΝΤΟΠΙΣΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ.Στην εμφάνιση της δυσφωνίας και πολλές φορές της αφωνίας όταν υπάρχει μεγάλο ανεύρυσμα αορτής, έχουμε μια πίεση επί του παραπληρωματικού και πνευμονογαστρικού νεύρου που εμποδίζει την λειτουργία της εξόδου του αέρα από τις φωνητικές χορδές με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανέβει η ένταση της φωνής.
Έτσι στις περιπτώσεις που παρατηρούμε μια υποαφωνία να εξετάζουμε την περιοχή της αορτής.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΑΛΑΕΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΗΝ ΑΙΣΘΗΣΗ ΤΟΥ ΝΑ ΠΑΛΕΨΕΙ Η ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙ.Προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτό το δίλημμα ο εγκέφαλος του ανθρώπου έχει αναπτύξει διάφορους μηχανισμούς που δέχονται τους εξωτερικούς ερεθισμούς και απαντάνε με κινητικότητα. Μέσα σε αυτές τις «απαντήσεις» υπάρχει μια εξατομικευμένη αντίδραση που δίνει και τον χαρακτήρα του καθενός από εμάς.
Ο χαρακτήρας λοιπόν, μαζί με την οργάνωση της μνήμης, μας δίνουνε εκείνες τις ιδιαίτερες ικανότητες να καλύψουμε τις ανάγκες μας μέσα στο περιβάλλον στο οποίο βρεθήκαμε και λειτουργούμε.
Η οργάνωση της μνήμης και η επέκταση της εντός του εγκεφάλου, προκειμένου να διεκπεραιωθεί ο θεμελιώδης αυτός κανόνας της ζωής, είναι απολύτως απαραίτητα.
Έτσι λοιπόν, η μνήμη παίζει πρωταρχικό ρόλο όχι μόνο στο να καταφέρουμε να επιζήσουμε και να διοργανώσουμε την ζωή μας, αλλά να ευχαριστηθούμε και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για το μέλλον.

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΗ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΝΕΥΡΟΕΚΦΥΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ.
Ήταν επίσης γνωστό ότι, κατά κύριο λόγο, η νευροεκφυλιστική αυτή λειτουργία βασιζόταν σε μια διαταραχή του νευροδιαβιβαστή της ντοπαμίνης.
Βέβαια όλα αυτά ήταν υποθετικά παρόλο που υπήρχαν εμφανή κλινικά στοιχεία για να στηρίζουν την υπόθεση.
Αυτό όμως το δύσκολα κλινικά πιστοποιούμενο έρχεται να το επιβεβαιώσει η προηγμένη τεχνολογία της γενετικής ανάλυσης.
Έτσι λοιπόν μια ανακάλυψη της ιατρικής σχολής του Στάντφορντ βρήκε ότι υπεύθυνο για την διαταραχή της ντοπαμίνης και εμφάνισης του Πάρκινσον είναι το γονίδιο LRRK2 το οποίο υπεισέρχεται στον μεταβολισμό της ντοπαμίνης προκαλώντας έτσι την κλινική εμφάνιση του πάρκινσον.
Η πιστοποίηση της παλιάς αυτής υπόθεσης ανοίγει καινούριους δρόμους στην θεραπευτική αγωγή αυτής της νόσου που βασανίζει 2%-5% των ηλικιωμένων.

Ο ΨΕΥΔΟΟΓΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΧΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ Η ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΥΠΟΔΗΛΩΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΟΓΚΟΥ ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΚΡΑΝΙΑΚΗΣ ΠΙΕΣΗΣ.Αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης έχουμε σε πολλές περιπτώσεις. Τα κύρια συμπτώματα είναι διπλωπίες, διαταραχές οπτικής οξύτητας, κεφαλαλγία, θάμπωση όρασης.
Ιδιαίτερα συνηθισμένη η εικόνα αυτή είναι στην αύξηση του βάρους. Έτσι λοιπόν εμφανίζεται πιο τακτικά στις έγκυες γυναίκες ή σε άντρες που έχουν αύξηση του βάρους λόγω υπερσιτισμού ή λήψης φαρμάκων.
Η διάγνωση του ψευδοόγκου του εγκεφάλου γίνεται με την μαγνητική τομογραφία (αρνητική πιστοποίηση) σε ορισμένες περιπτώσεις με την μέτρηση της πίεσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και ανάλυσής του.
Μια μοντέρνα μέθοδος είναι η επανάληψη των οπτικών προκλητών δυναμικών.

ΗΕΓ ΚΑΙ ΨΥΧΩΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

ΣΕ ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3% ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΨΥΧΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΡΑΧΩΝ.Ένα προγνωστικό στοιχείο για την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία αυτών των διαταραχών θα ήταν τεράστιας σημασίας και θα βοηθούσε όσο τίποτα άλλο παιδιάτρους και νευρολόγους.
Από ότι δείχνουν οι έρευνες στο Νότιγχαμ της Αγγλίας αυτό το «όνειρο» είναι κοντά στην πραγματοποίηση. Οι έρευνες έδειξαν ότι αξιολογώντας και ερμηνεύοντας σωστά τις ηλεκτροεγκεφαλογραφικές συχνότητες είναι δυνατόν να προβλέψουμε και να προλάβουμε διάφορες μορφές σχιζοφρενικών παθήσεων.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΗΕΓ είναι μια απόλυτα «χαλαρή» αναίμακτη και ανώδυνη εξέταση που μπορεί να επαναληφθεί άπειρες φορές στο παιδί αντιλαμβάνεται κανείς την ιδιαίτερη της αξία.
Πόσο μάλλον όταν αυτή η έρευνα έχει και προγνωστικό χαρακτήρα που είναι καταλυτικός για τα παιδιά.

ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ «ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ» ΑΝΤΙΚΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΗΛΙΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΟΚΛΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΛΕΦΑΡΑ ΜΕ ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΜΙΑ ΑΛΗΘΙΝΗ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ.Στις περιπτώσεις αυτές πρόκειται για «μεικτά» περιστατικά δηλαδή για άτομα που έχουν μια ψυχική διαταραχή και επιληπτική προδιάθεση. Με αυτόν τον τρόπο μαθαίνουν να δημιουργούν την κρίση για να προκαλούν την προσοχή.
Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς βελτιώνουν αυτό το «σύστημα» σε τέτοιο επίπεδο που η πρόθεση τους να μην γίνεται αντιληπτή. Πρόκειται για περιστατικά που χρήζουν διπλής αγωγής και νευρολογικής και ψυχιατρικής.

ΔΥΣΑΡΘΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ.Όταν μιλάμε για αταξική δυσαρθρία πρόκειται για μια αργή και μονότονη (κολώδη) ομιλία που περιστασιακά μπορεί να γίνει εκρηκτική.
Την αταξική δυσαρθρία την βρίσκουμε τακτικά σε παθήσεις της παρεγκεφαλίδας και ιδιαίτερα του σκώληκα που ενώνει τα δύο ημισφαίρια της παρεγκεφαλίδας.
Υπάρχει η χαρακτηριστική περίπτωση της βελτίωσης της με την εκφορά τραγουδιού.
Πάντως σε όλες τις περιπτώσεις που έχουμε την εμφάνισή τους πρόωρα ή ξαφνικά πρέπει να γίνεται έγκαιρος έλεγχος και θεραπεία διότι πίσω από αυτά κρύβονται τακτικά σκληρές νευρολογικές παθήσεις όπως αταξίες και ΣΚΠ.

ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΙΧΝΟΥΝΕ ΝΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΡΑΓΔΑΙΑ Ο ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ ΤΟΣΟ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΓΗΡΑΙΟΤΕΡΩΝ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΕΟΤΕΡΩΝ. ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΑΛΚΟΟΛΙΚΟ ΚΩΜΑ ΦΤΑΝΟΥΝΕ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΥΤΟ ΤΡΟΜΑΖΕΙ.Το θέμα είναι γιατί; Ζώντας αυτήν την κατάσταση ιατρικά και από κοντά βλέπει κανείς ότι βασικά η αύξηση του αλκοόλ έρχεται πρώτα από συνήθεια και δεύτερο ως αναζήτηση συντροφιάς.
Βέβαια, πίσω από τα δυο αυτά κρύβεται μια αιτία, η οποία αιτία είναι πάρα πολύ σοβαρή και σχεδόν αδύνατον να καταπολεμηθεί.
Ο μοντέρνος Ευρωπαίος περνώντας 6 με 7 ώρες κάθε μέρα μπροστά στην τηλεόραση «παραλαμβάνει» όλο τον φόβο, όλη την αμηχανία και την καταστροφή που εκπέμπεται.
Αυτό εδώ το πράγμα τον συνδέει με την καθημερινή του πραγματικότητα που δεν είναι και καλύτερη, γιατί σχεδόν όλοι είναι σαν αυτόν, με αποτέλεσμα να νοιώθει μια ατελείωτη θλίψη μπροστά σε ένα φανταστικό αδιέξοδο.
Μη καλλιεργώντας άλλα πνευματικά ενδιαφέροντα και μην έχοντας κατά την γνώμη του δρόμους διεξόδου, καταφεύγει στην αυτοθεραπεία η οποία είναι το αλκοόλ, η εύκολη λύση ή όπως λένε και οι Γερμανοί, «Το κίτρινο χρυσάφι».
Η λύση γίνεται συνήθεια, η συνήθεια γίνεται μιμητισμός και έτσι εξαπλώνεται ραγδαία αυτό το κύμα.
Άσχετα από όλα αυτά, πρέπει για τους νεότερους οπωσδήποτε να γίνει κάτι διότι εάν εξακολουθήσει αυτό το πράγμα, σε λίγο θα μιλάμε πλέον για «μεθυσμένα σχολεία».

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΠΟΛΥΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΙΝΔΥΝΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΙΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΝΣ.
Οι διαταραχές που παρουσιάζονται κατά κύριο λόγο είναι μουδιάσματα, πόνοι, αστάθεια στο βάδισμα. Οι αιτίες της είναι πάρα πολλές, αλλά στο σύγχρονο δυτικό κόσμο είναι ο διαβήτης.
Άσχετα όμως από την αιτία της αισθητικής πολυνευροπάθειας το μέγιστο πρόβλημα είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση της γιατί αλλιώς η κατάσταση του ασθενούς γίνεται πολύ δυσάρεστη.
Δεν μπορεί να καθίσει στο κρεβάτι από τις παραισθήσεις και είναι σε μόνιμη ταραχή.
Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν η αισθητική πολυνευροπάθεια εμφανίζεται στις μεγάλες ηλικίες. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να αργούν να καταλάβουν το πρόβλημα τους και να μην πηγαίνουν στον γιατρό.
Η αισθητική πολυνευροπάθεια πρέπει να διευκρινίζεται αμέσως με ένα μηχάνημα ηλεκτρονευρογράφος και δίνει την δυνατότητα της διαφοροδιάγνωσης του προβλήματος και της θεραπείας. Οι θεραπείες είναι διάφορες και εξατομικευμένες.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ ΟΠΩΣ ΕΜΦΡΑΚΤΑ, ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΕΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΖΩΗΣ Κ.Λ.Π ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΛΑΒΕΣ, ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ. ΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΦΑΣΙΑ ΑΓΩΓΗΣ.
Στην προκειμένη περίπτωση η αφασία αγωγής είναι μια δυσκολία που χαρακτηρίζει τον αυθόρμητο λόγο με καλή κατανόηση του γραπτού και προφορικού ενώ έχει μεγάλη δυσκολία στην επανάληψη των προτάσεων.
Η αφασία αγωγής οφείλεται σε μια βλάβη της τοξοειδούς δεσμίδας η οποία είναι μια ταινία που ενώνει τα κέντρα του Μπρόκα και Βερνικι. Είναι τα δύο κέντρα της ομιλίας, της κατανόησης και το κινητικό.
Έτσι λοιπόν όταν βρίσκεται εκεί μια βλάβη λόγω αγγειακών διαταραχών έχουμε την εμφάνιση της αφασίας αγωγής η οποία κατά κύριο λόγο έχει την διαταραχή της επανάληψης του προφορικού λόγου.

ΠΟΛΛΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΕΝΑ «ΤΑΡΑΚΟΥΝΗΜΑ» ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ.
Το «ταρακούνημα» αυτό είναι πολύ ενοχλητικό αλλά λίγοι από αυτούς παρατηρούν ότι γίνεται κατά την συγκέντρωση της ανάγνωσης.
Ουσιαστικά πρόκειται για την μορφή μιας αντανακλαστικής επιληψίας όπου υπάρχει προδιάθεση σε λανθάνοντα βαθμό και όταν η διάρκεια της ανάγνωσης υπερβαίνει κάποια όρια συγκέντρωσης και πρόκλησης της προσοχής τότε εκδηλώνεται με αυτή η μορφή της επιληψίας.
Η συχνότητα ακούσιων κινήσεων της κάτω γνάθου είναι αρκετά μεγάλη και αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία.
Ο λόγος που δεν καταγράφεται τόσο τακτικά είναι ότι δεν γίνεται αντιληπτή όσο πρέπει και από γιατρό και από ασθενή ή θεωρείται ιδιοπαθής τρόμος.

ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΤΟ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΕΚΤΕΝΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΣΑΝ ΓΙΑΤΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ.Η πιο μεγάλη αγωνία είναι η προσπάθεια ταξινόμησης τους και προσδιορισμού των αιτίων που τις προκαλούν π.χ. στους εκλυτικούς παράγοντες και μάλιστα πολύ ισχυρούς, περιέχονται το αλκοόλ, η σοκολάτα και το τυρί.
Από μόνα τους ή σε συνδυασμό τα προϊόντα αυτά για λόγους δυσανεξίας ή αλλεργικούς είναι δυνατόν ακαριαία η αργά –αργά να προκαλέσουν την εμφάνιση ημικρανιών.
Μάλιστα η εμφάνιση που προέρχεται από τροφικές διαταραχές είναι από τις πιο σκληρές μορφές των ημικρανιών και δύσκολα θεραπεύσιμες.
Έτσι λοιπόν όταν εντοπίσουμε μια τέτοια αιτιολογία πρέπει με πάση θυσία και για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή δυνατόν για πάντα, να αποφεύγουμε το εκλυτικό αυτό αίτιο.

ΤΟ ΟΤΙ ΤΑ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΟΡΦΕΣ ΒΡΑΔΕΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΜΕΝΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ, ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΗΘΟΥΣ, ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΛΙΝΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ.Το μεγάλο πρόβλημα είναι και εκεί στηρίζεται και η αξία της θεραπευτικής εμπειρίας στον χρόνο χρησιμοποίησης τους.
Η επιλογή του χρόνου είναι πολύ σπουδαίο σημείο διότι το ανοσοποιητικό σύστημα πρέπει να αρχίσει να διεγείρεται πολύ πριν ολοκληρωθεί η «ωρίμανση» του καρκίνου.
Τον χρόνο αυτό τον χρειάζεται το ανοσοποιητικό σύστημα για να δημιουργήσει τις διαδικασίες εκείνες που είναι απαραίτητες για την ουσιώδη καταπολέμηση της καρκινικής ανάπτυξης.
Ο χρόνος λοιπόν χρήσης του καρκινικού εμβολίου πρέπει να γίνεται από επιλογή ενός έμπειρου γιατρού την κατάλληλη στιγμή.

Ο ΦΟΒΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝΕ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.Χαρακτηριστικό είναι και η υπέρμετρη φαρμακευτική αγωγή που κατά κόρον δίδεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Μια έρευνα που έρχεται από το Πουέρτο Ρίκο των ΗΠΑ κάνει λόγο για την χρησιμοποίηση σε αυτές τις περιπτώσεις του λεγόμενου εγκεφαλικού νευροτροφικού παράγοντα.
Πρόκειται για μια ουσία που συμμετέχει βασικά στις διαδικασίες μάθησης και μνήμης. Η έγχυση αυτού του νευροτροφικού παράγοντα σε φοβισμένα ποντίκια κατέδειξε ότι μπορεί να παραμερίζει κάποιους φόβους έναντι άλλων.

ΟΙ ΔΥΟ ΑΞΟΝΕΣ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ

ΣΤΗΝ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ Η «ΜΕΤΡΗΣΗ» ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ.Έτσι λοιπόν υπάρχει ο λεγόμενος νευροαγχωτικός άξονας τον οποίο αποτελεί ο σχηματισμός υποθαλάμου, υπόφυσης και επινεφριδίων και παράγει όλες τις παραμέτρους του.
Σε ότι αφορά αυτόν τον άξονα ενδιαφέρει κυρίως η μέτρηση συγκεκριμένων ορμονών και των νευροδιαβιβαστών. Έτσι με αυτόν τον τρόπο έχουμε ένα μετρήσιμο προφίλ του άγχους που κυρίως βασίζεται στην εντόπιση των ορμονών και των επιπέδων της κορτιζόλης και το DHEA καθώς επίσης και στον προσδιορισμό ορισμένων νευροδιαβιβαστών που επιβάλουν τον βιορυθμό και την ανάπτυξη της ζωής στην καθημερινότητα.
Μιλάμε δηλαδή για την αδρεναλίνη, σεροτονίνη, ντοπαμίνη, το αμινοβουτυρικό οξύ και την γλουταμάτη.
Τα ονόματα ακούγονται πολλά και περίπλοκα, όμως η διαδικασία, με την σύγχρονη τεχνολογία έχει γίνει απλή και η μέτρηση αυτών των παραμέτρων του λεγόμενου νευράξονα του άγχους μας δίνει την δυνατότητα να έχουμε μια πλήρη γνώση της ψυχικής και νευρολογικής κατάστασης του ατόμου σε οποιοδήποτε στάδιο ζωής φυσικής παραμέτρου και αν είναι αυτό.

ΠΟΛΥ ΤΑΚΤΙΚΑ Η ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΕΝΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΟ ΝΟΣΗΜΑ ΜΕ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΕΙΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ.
Πολύ τακτικά ο συνδυασμός της ρευματοειδούς αρθρίτιδας με ψυχικές διαταραχές, όπως κατάθλιψη έντονη έξαρση ή ακόμη παρανοειδείς ψυχώσεις συμβαδίζει.
Έχει αποδειχθεί ότι η έγκαιρη και σωστή θεραπεία των δυο νοσημάτων ιδιαίτερα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, συμβάλει τα μέγιστα στην υποχώρηση και καμία φορά όταν είναι και έγκυρη η αγωγή, στην εξαφάνιση των ενοχλήσεων. Η κατάλληλη θεραπεία είναι το μυστικό και για τις δύο αυτές περιπτώσεις αλλά κυρίως για την ρευματοειδή αρθρίτιδα όπου χρόνια ολόκληρα η προσπάθεια θεραπευτικής προσέγγισής της ήτανε μόνο με κορτιζονούχα και μη στερεοειδή αντιφλεγμονώδη.
Αντίθετα τον τελευταίο καιρό χρησιμοποιούνται ευρέως συνδυασμοί ανοσοκαταστολής με άλλα στοιχεία τούς επιλεγόμενους βιολογικούς παράγοντες οι οποίοι βασίζονται σε μια τακτική παρακολούθηση και σταθερή δοσολογία των ασθενών έτσι ώστε να μειώνονται τα συμπτώματα και να προχωρεί η θεραπεία ανεμπόδιστη. Τα αποτελέσματα αυτής της αγωγής με την εμπειρία των τελευταίων χρόνων είναι θεαματικά.

ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ ΚΑΙ ΑΝΟΙΑ

ΤΟ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗ Η Β9 ΓΝΩΣΤΗ ΚΑΙ ΣΑΝ ΦΟΛΛΑΣΙΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΣ ΤΟΣΟ ΑΜΕΣΑ Η ΙΔΙΑ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΑΛΛΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΟΠΩΣ Π.Χ. ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΜΕΘΥΛΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΚΥΣΤΕΙΝΗΣ.
Όταν λείπει το φολικό οξύ υπάρχει ουσιαστική αύξηση της ομοκυστείνης που είναι σε αυξημένα ποσά μια πρωτεΐνη»δηλητήριο». Η ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων ομοκυστείνης στο αίμα δημιουργεί προβλήματα στα αγγεία (αρτηριοσκλήρωση) τόσο της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου.
Ανεβασμένα επίπεδα ομοκυστείνης στον εγκέφαλο έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση εγκεφαλοπαθειών με κύριο χαρακτηριστικό την ελάττωση της μνήμης, επιθετικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχών ύπνου.
Σε περιπτώσεις που εμφανίζονται τέτοια περιστατικά πρέπει να προσδιορίζουμε την ομοκυστείνη του αίματος και όλη την διάγνωση του φολικού οξέος προκειμένου να αναλάβουμε ραγδαία και αποτελεσματικά μέτρα.

Η ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ ΜΕ ΑΥΡΑ

ΟΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΜΕ ΑΥΡΑ, ΟΙ ΛΕΓΟΜΕΝΕΣ ΚΛΑΣΣΙΚΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΑΝΑΜΕΣΑ στις ΓΥΝΑΙΚΕΣ.Η κλασσική ημικρανία χαρακτηρίζεται από 2 βασικά πράγματα, την κληρονομικότητα και τα νευρολογικά σημάδια που αφήνει στο πέρασμα της. Κυρίως αυτά είναι από το στομάχι, τα μάτια, οπτικά νεύρα, και παραλύσεις της μίας μεριάς του κορμιού.
Ο πονοκέφαλος είναι πάντα από την μια μεριά με έντονη ζάλη, ψυχική αναστάτωση, βυθιότητα και αίσθημα αγωνίας.
Οι κλασσικές ημικρανίες, εντείνονται πάντα από το στρες και από την εξάρτηση από ουσίες ή καταστάσεις.
Μια από τις βασικές προϋποθέσεις τους πέρα από τις γνωστές σήμερα ιατρικές εφαρμογές είναι η εξισορρόπηση της ψυχικής υγείας και η αποφυγή κάθε εξάρτησης κυρίως αλκοόλ.

ΤΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΓΝΩΣΗ Μεγάλοι ψυχίατροι και φιλόσοφοι όπως ο Κρέντσερ και ο Λαμπρόζο έχουν κάνει κάποιες παρατηρήσεις σε ότι αφορά τους σχιζοφρενείς ασθενείς, π.χ. παρατηρήθηκαν κάποιες σωματικές διαταραχές , όπως το υψηλό τόξο της υπερώας, δυσμορφίες των αυτιών , μεγάλη ή μικρή απόσταση των ματιών, λεπτόσωμη κατανομή , ωοειδές πρόσωπο , κύφωση.
Οι μικρές αυτές ανωμαλίες δεν αποτελούν κανόνα για την διάγνωση. Απλώς παρατηρούνται συχνότερα . Ένα άλλο μη σωματικό αλλά χαρακτηριστικό των σχιζοφρενειών είναι η ροπή που έχουν σε ότι αφορά κατάχρηση αλκοόλ , νικοτίνης και ουσιών.
Πάνω από το 5/6 των ασθενών έχουν μία «ροπή» προς αυτού του είδους καταχρήσεις .
Οι καταχρήσεις πολλές φορές γίνονται και για λόγους «αυτοθεραπείας». Ο ασθενής μη γνωρίζοντας το πρόβλημά του καταφεύγει σ αυτές για να βρει μία ανακούφιση στις βασανιστικές ενοχλήσεις του.

ΤΟ ΝΑ ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΕΣ ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΝΗΣΙΑ ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΟ 80% ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΤΤΟ. ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΑΥΤΗ Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΡΟΦΗΣ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΕΚΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΚΟΡΕΣΜΟΥ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΤΣΙ.Πολλές θεωρίες και ιδιαίτερα αυτή της ορμόνης λεπτίνης που ρυθμίζει την παχυσαρκία με το κέντρο του εγκεφάλου έχουνε αναπτυχθεί τελευταία και καταλήγουν όλες στα ίδια αποτελέσματα.
Προηγμένο άγχος δημιουργεί την ανάγκη λήψης τροφής αυξάνοντας παράγοντες που δημιουργούν ελάττωση της λεπτίνης μέσα στο έντερο.
Όσο περισσότερο κανείς τρώει τόσο περισσότερο εθίζεται με αποτέλεσμα να φτάσει σε ένα σημείο παχυσαρκίας που πλέον ο ίδιος ο μεταβολισμός του σώματος δεν μπορεί να κάνει πίσω.
Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουμε ένα αμιγές ψυχιατρικό πρόβλημα το οποίο χρειάζεται κυρίως ψυχιατρική αντιμετώπιση.
Πράγματι όσοι παχύσαρκοι έχουν δεχθεί να μπουν, όχι μόνο σε ψυχολογική αλλά νευρολογική ψυχιατρική θεραπεία ακολουθώντας όλους τους κανόνες της πάθησης έχουνε αποτελέσματα.
Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι και άλλη μια μεγάλη επιδημία-μάστιγα είναι υπόθεση εγκεφάλου.

ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΟΠΟΥ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΑΙΧΜΗ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΕΛΙΞΗ.Το ερώτημα είναι πάρα πολύ απλό. Περνάμε μια εποχή γήρανσης για όλο τον πληθυσμό. Οι συνταξιούχοι θα αυξηθούνε τα επόμενα χρόνια ραγδαία και αυτοί που εργάζονται θα μειωθούν. Επίσης θα πρέπει η σημερινή νεολαία σαν μελλοντικοί φουλ εργαζόμενοι και για τις συντάξεις της παλιάς γενιάς να δώσουνε την συναίνεσή τους για περισσότερες κρατήσεις προκειμένου να επιζήσουν οι παλιότεροι.
Το ερώτημα είναι σε μια νοοτροπία υπερκαταναλωτική και σε ένα κράτος με ανθρώπους «εγωιστές» και με άκρως μειωμένη την κοινωνική αλληλεγγύη θα υπάρξει διάθεση για κάτι τέτοιο;
Σαφώς και όχι. Προβλεπόμενες συγκρούσεις μπορεί να είναι από δικαστικές, κοινωνικές έως και βίαιες.
Άρα πρέπει να βρεθεί μία λύση στο πρόβλημα των συντάξεων από τώρα η οποία όχι μόνο θα είναι αληθοφανής αλλά πρέπει να είναι και πραγματοποιήσιμη.
Έχουμε δηλαδή το υλικό προκειμένου να δημιουργηθεί αντιπαλότητα στην ήδη ταραγμένη και πολωμένη κοινωνία.
Θα πρέπει λοιπόν να αναλογιστούμε ότι η αναβάθμιση της οικονομίας θα πάρει πάρα πολύ καιρό και η επιστροφή σε ένα ειδυλλιακό μέχρι τώρα περιβάλλον υπερκατανάλωσης μάλλον δεν θα ξαναεμφανιστεί. Είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο;

ΔΡΑΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ – ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ

Η ΙΝΟΜΥΑΛΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΣΑΝΙΖΕΙ ΤΟ 2-3% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ.Χαρακτηριστικό είναι οι διάχυτοι πόνοι στα διάφορα σημεία του σώματος και ευαισθησία στο στρες. Το χαρακτηριστικό των ασθενών με ινομυαλγία είναι η αντοχή τους στα διάφορα παυσίπονα, πράγμα που τους οδηγεί σε καταστάσεις απελπισίας μέχρι που σκέφτονται ότι οι καταστάσεις είναι ανίατες.
Το χαρακτηριστικό της νόσου είναι ότι ξεκινάει πρωί με το ξύπνημα, έχοντας την αισθήση ο ασθενής ότι φοράει ένα μολυβένιο κουστούμι με έντονους πόνους, πρησμένα χέρια και αδυνατεί για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Συνήθως τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται βοηθούν για μια ελάττωση του πόνου για μερικές μέρες για να παρουσιαστούν τα ίδια συμπτώματα ξανά. Εκείνο που πρέπει να αποφεύγεται και από ασθενείς και από γιατρούς είναι η πεποίθηση πως στην ινομυαλγία έχουμε μια ανίατη διαχρονικά νόσο και να μεταδώσουμε στον ασθενή ότι πρέπει να ζει με τον πόνο.
Θεραπείες υπάρχουν πολλές και αποτελεσματικές όταν λαμβάνουμε υπόψη και τον λοιμώδη παράγοντα π.χ. Epstein Barr

ΑΠΝΟΙΑ ΥΠΝΟΥ ΚΑΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ

H ΑΠΝΟΙΑ ΤΟΥ ΥΠΝΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΕ ΜΕΣΗΛΙΚΕΣ, ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ, ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ, ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΤΟΝΟ ΣΤΡΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.Αυτές οι ομάδες κάτω από το βάρος της άπνοιας έχουν το πρόβλημα της πρωινής καταβολής συνοδευμένη από πονοκεφάλους διάχυτους και διαρκείας.
Το επακόλουθο αυτής της κατάστασης είναι μια κατάθλιψη η οποία επηρεάζει την καθημερινότητα αυτών των ανθρώπων σε σημείο διαταραχής της προσωπικότητας και πλήρους απογοήτευσης.
Άπνοια, πονοκέφαλοι και κατάθλιψη είναι μια ενοχλητική τριάδα που θέλει άμεση ιατρική φροντίδα διότι είναι μια εξελισσόμενη ασθένεια με προοδευτικό χαρακτήρα.

ΘΕΩΡΙΑ ΔΙΔΥΜΩΝ

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΜΟΝΟΖΥΓΩΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΓΑΠΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΔΕΛΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΩΣΤΕ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.Αναμενόμενα λοιπόν οι έρευνες στους μονοζυγώτες διδύμους κυριαρχούν στο τομέα έρευνας της σχιζοφρένειας.
Σε πάρα πολλές σχολές και ιατρικά ινστιτούτα τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μακροχρόνιες έρευνες σε ότι αφορά την σχέση σχιζοφρένειας και κληρονομικότητα.
Οι έρευνες έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα αυτά αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής γιατί σχεδόν παρουσιάζονται ταυτόσημα σε όλες τις έρευνες.
Έχει βρεθεί λοιπόν ότι σε 50% ποσοστό υπάρχει ταυτόχρονη εμφάνιση της ασθένειας και στους δύο μονοζυγώτες.
Το ποσό αυτό μειώνεται σε 12% όταν τα δίδυμα αδέλφια είναι διζυγώτες.
Το γεγονός ότι οι μονοζυγώτες προέρχονται από ένα ωάριο και έχουν κοινά γονίδια σε ποσοστό 100% από την μία πλευρά επιβεβαιώνει την κληρονομική προδιάθεση και από την άλλη πλευρά ισχυροποιεί και την περιβαλλοντική υπόθεση.
Δηλαδή ότι και οι εξωτερικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ένα ρόλο στην ένταση της εμφάνισης των συμπτωμάτων.
Το γεγονός αυτό δείχνει ότι η αλήθεια είναι κάπου στην μέση.
Δηλαδή υφίσταται μια κληρονομική προδιάθεση η οποία επιτείνεται από τα περιβαλλοντολογικά φαινόμενα.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.