ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙΡΟ ΑΡΧΙΖΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ «ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΦΥΛΩΝ».
Η δική μας κοινωνία που επιτρέπει πλέον με την παροχή των υπηρεσιών που έχει τα μέλη της να φτάνουνε μέχρι την ηλικία των 100 ετών σιγά-σιγά αρχίζει και διαφοροποιείται τις παροχές υγείας.
Έτσι λοιπόν ξεχωρίζονται σε ότι αφορά όλη την ιατρική διάγνωση και παροχές κυρίως σε ότι αφορά μεταβολισμό και παραγόντων στρες σε άντρες και γυναίκες.
Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ λογικό διότι οι γυναίκες διαθέτουν το χρωμόσωμα X που είναι διπλό και είναι περίπου 1500 γονίδια παραπάνω από το αντρικό κυρίως σε ότι αφορά την λειτουργία εγκεφάλου, καρδιάς, κυκλοφορίας και ανοσοποιητικού.
Το σημαντικότερο γενετικά είναι ότι οι γυναίκες από αυτού του είδους το χρωμόσωμα έχουνε ένα δεύτερο ακριβώς το ίδιο. Αντίθετα ο άντρας διαθέτει το χρωμόσωμα Υ που στην περίπτωση του αυξάνει με τα γονίδια που έχει περίπου 78 την σεξουαλική του δραστηριότητα προκειμένου την αναπαραγωγή αλλά υστερεί σε όλα τα υπόλοιπα.
Άλλο ένα παράδειγμα για την αναγκαία διαφοροποίηση των μεθόδων είναι ότι οι γυναίκες με τα αυξημένα οιστρογόνα που έχουν πρέπει να προσέχουν περισσότερο το θέμα της θρόμβωσης γιατί ακριβώς η ύπαρξη των οιστρογόνων στο αίμα δημιουργεί θρόμβωση. Ακόμη και στις ψυχασθένειες λόγω της διαφοράς των ορμονών σε προχωρημένες ηλικίες είναι περισσότερες και μεγάλες οι διαφορές σε τμήματα όπως άνοια, σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, ημικρανίες μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Ο Γερμανός φωτογράφος Γιόρκ Κόπμαν «τριγυρίζοντας» στην εξωτική Υεμένη εντυπωσιάστηκε μόνο από την κατσίκα. Τα άλλα του ήταν γνωστά.





ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ

ΣΤΙΣ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009 ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ «ΒΡΑΔΥΝΗ» ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ
κ. ΚΟΥΝΤΟΥΡΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ : ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ


ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ – ΕΚΤΟΝΩΣΗ

ΕΝΑ ΤΑΓΚΟ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ






ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΟΝΑΣ ΟΤΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ
Στην τέχνη το ίδιο και περισσότερο τυπικό παράδειγμα ο Σέρτζιο Λεόνε. Ένας «ατόφιος» Ρωμαίος σκηνοθέτης που άλλαξε την τεχνοτροπία του σύγχρονου σινεμά επεμβαίνοντας μέσα από αμερικανικά γούεστερν.

Η ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΕΝΣΤΙΚΤΑ ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΗΣ ΣΕ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΠΑΝΙΚΟΥ
Ανέκαθεν υπήρχε η εμφάνιση κοινής εγκληματικής συμπεριφοράς σε ομοιογενείς ομάδες έναντι τρίτων (θυμάτων).
Το κίνητρο ήταν η επιβολή πανικού για δημιουργία υποστρώματος «υπακοή» και κατά δεύτερο λόγο η «μοιρασιά» της ευθύνης και της ενοχοποίησης με απώτερο σκοπό την αύξηση των συνδέσμων ευθυνών.
Δείγμα λογισμού : Έξι τοξικομανείς της ίδιας ομάδας λιθοβόλησαν τον έβδομο της ομάδας όταν το εντόπισαν να «κλέβει» το δικό τους εμπόρευμα.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΟΡΙΟ ΠΟΥ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΤΑΙ Η ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ ΣΑΝ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
Όσον αφορά τον φόβο και τις διαταραχές του πανικού πρέπει να ξέρουμε ότι είναι διαφορετικές νοσολογικές οντότητες.
Στην σύγχρονη ψυχιατρική ότι έχει σχέση με τον φόβο το βάζουμε σε τρεις μεγάλες κατηγορίες όταν έχει μια παθολογική ανάπτυξη. Είναι οι φοβίες, ο γενικευμένος φόβος και οι διαταραχές του πανικού.
Σε όλες αυτές τι περιπτώσεις το πρώτο και κυριότερο είναι να μπορέσει έγκαιρα ο ασθενής να πληροφορηθεί για την κατάσταση του και σε ποιο στάδιο είναι ο φόβος του, οι φοβίες του ή ο πανικός του.
Πολλές φορές από την στιγμή που ο ασθενής καταλαβαίνει γνωστικά το πρόβλημα του και μπορεί να το αναλύσει και να τοποθετήσει στη σωστή θέση, συμπτώματα και συμπεριφορά τότε πλέον έχει κάνει η μια καινούρια θεραπευτική αρχή ή βρίσκει μόνος του τον τρόπο να αντιμετωπίσει όλα αυτά. Εάν από εκεί και πέρα διαπιστώσει ότι δεν επαρκούν σίγουρα χρειάζεται την βοήθεια ειδικού για να τα ξεπεράσει όλα αυτά και το κυριότερο να μην αφήσει να γιγαντωθούν τα προβλήματα διότι μετά αντιμετωπίζονται δυσκολότερα.

ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ KAI ΑΝΟΙΑ

ΆΓΓΛΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΝ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΟΧΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΑΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ IQ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ.
Βέβαια δεν πρόκειται για κάτι καινούριο.
Νευρολόγοι παντού σε όλη την γη σε ανθρώπους με μειωμένο καταλογισμό, μνήμη ή ευφυΐα το κύριο πρόβλημα που έχουν είναι η σίτιση τους.
Άλλωστε για αυτόν τον λόγο κάθε παππούς που αρχίζει και μειώνεται η μνήμη του χρειάζεται μια Φιλιππινέζα να του θυμίζει την τροφή και να τον ταΐζει.
Οι Άγγλοι ερευνητές το έκαναν αυτό σε μεγαλύτερη ομάδα πληθυσμού και πιστοποίησαν το ήδη γνωστό φαινόμενο.
Τονίζουν δε και οι ίδιοι ότι άτομα με χαμηλό IQ δεν έχουν την ικανότητα να ακολουθήσουν τον υγιή τρόπο ζωής και ως εκ τούτου έχουν καρδιακά προβλήματα.

ΣΕ ΜΙΑ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΟΤΙ ΟΙ «ΚΑΤΑΤΡΕΓΜΕΝΟΙ» ΠΙΘΗΚΟΙ ΕΘΙΖΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΣΤΗΝ ΚΟΚΑΪΝΗ ΑΠΟ ΟΤΙ ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΤΟΥΣ.
Η εξήγηση είναι ότι η ναρκωτική αυτή ουσία ικανοποιεί ανάγκες του εγκεφάλου που οι ισχυροί τις έχουνε λύσει. Το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους.
Οι κοινωνικά δυνατοί και επαρκής σπάνια κάνουν χρήση ναρκωτικών ουσιών αντίθετα με δυσαρεστημένους και φτωχούς που δεν έχουν την ικανοποίηση της κοινωνικής επιβράβευσης.
Υπεύθυνο για αυτό είναι το μονοπάτι επιβράβευσης και ανταμοιβής (reward pathway) του εγκεφάλου.
Πρόκειται για έναν κεντρικό εγκεφαλικό σχηματισμό από διαφοροποιημένα εγκεφαλικά κύτταρα που επικοινωνούν με ειδικές ουσίες τους νευροδιαβιβαστές.
Η μια κεντρική για την ηδονή και επιβεβαίωση είναι η ντοπαμίνη και η άλλη η ανταγωνιστική της το γάμμα – αμινοβουτυρικό οξύ.
Αυτοί στους οποίους λείπει η επιβράβευση και η κατανόηση θέτουν σε ενέργεια το μονοπάτι της ηδονής στον εγκέφαλο με διάφορες εθιστικές ουσίες για να συμπληρώσουν το έλλειμμά τους.
Οι ουσίες αυτές παρακάμπτουν όλες τις αισθήσεις και ενεργοποιούν τον μηχανισμό επιβράβευσης κατευθείαν στον εγκέφαλο.
Το αποτέλεσμα είναι να αναστέλλονται όλες οι γνωστικές λειτουργίες και κυρίως της κριτικής μάθησης. Σε κάθε νέα χρήση αντιδραστικά ο εγκέφαλος για να προστατευθεί ζητά όλο και μεγαλύτερες δόσεις οι οποίες όσο χορηγούνται αναστέλλουν ακόμη περισσότερο τις φυσιολογικές του λειτουργίες και ολοκληρώνουν τον φαύλο κύκλο του εθισμού.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ Η ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΕΛΛΕΙΨΗ ΧΑΡΑΣ ΠΟΥ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ ΕΚ ΤΩΝ ΕΞΩ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ.
Η ανηδονία είναι η ικανότητα κάποιου να επεξεργαστεί με αισθήματα χαράς για τον εαυτό του ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον.
Όπως έδειξαν οι μέχρι τώρα έρευνες ο συνδυασμός της αδυναμίας να διαχειριστεί κανείς τα εξωτερικά ερεθίσματα είναι στους καταθλιπτικούς πάρα πολύ έντονο σε σχέση με τους υγιείς.
Ενώ οι υγιείς έχουν σαν σημείο αναφοράς την βελτίωση της γενικής τους κατάστασης μετά από κάθε ηδονική επιβράβευση αντίθετα η επιβράβευση αυτή στους καταθλιπτικούς διαρκεί πάρα πολύ λίγο ή δεν λαμβάνεται υπόψη.
Ο συνδυασμός αυτού του διαχειρισμού με την περιβαλλοντολογική κατάσταση και το στάδιο της κατάθλιψης είναι αυτά που δημιουργούν τα κλινικά συμπτώματα και οδηγούν καμία φορά σε απόγνωση, αδυναμία και μέχρι σκέψης αυτοκτονικότητας.
Καλό είναι λοιπόν όταν υπάρχουνε τέτοια σημάδια, τέτοια συμπτώματα και κυρίως ανηδονίας να οδηγείται κανείς στην σκέψη ότι πιθανόν έχει να κάνει με μια «βαθειά» περίπτωση κατάθλιψης και πρέπει α καταφύγει στον ειδικό ή αν τουλάχιστον δεν το θέλει να φροντίσει ο ίδιος να χαίρεται περισσότερο γνωρίζοντας ότι αυτό είναι ένα παροδικό στοιχείο που προκύπτει από την σύγκρουση του εαυτού του με το εξωτερικό περιβάλλον.

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΚΑΙ Ο ΘΥΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΨΥΧΙΚΗ ΠΙΕΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ.
Είναι οι περιπτώσεις που δεν το σκέφτεται πολύ κανείς και σε μια έκρηξη αδρεναλίνης φτάνει στο αποτέλεσμα.
Μια τέτοια εξέλιξη είχαμε και στις Αχαρναί Ηρακλείου όπου ένας 44χρονος αυτοκτόνησε με πυροβόλο όπλο λόγω οικονομικών προβλημάτων.
Όσο και αν φανεί περίεργο η αυτοκτονία αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί με μεγάλη πιθανότητα αν δεν υπήρχε πυροβόλο όπλο στο σπίτι.
Φαίνεται λίγο παράδοξο αλλά αν ο αυτόχειρας δεν είχε το όπλο θα είχε τον χρόνο να ξανασκεφτεί το γεγονός ώστε να γλύτωνε τον θάνατο.

ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΑΥΤΟ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΤΟΙΧΙΣΗ ΚΑΙ ΞΥΠΝΑΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΠΙΔΕΣ.
Άνθρωποι που ασχολούνται με τον τομέα αυτό ιδιαίτερα εντατικά φαίνεται ότι μπήκαν στον δρόμο της εύρεσης λύσης για την αξιοποίηση βλαστοκυττάρων. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Στάντφορντ της Καλιφόρνια ανήγγειλαν κάτι ιδιαίτερα ευχάριστο για τον τομέα αυτό.
Κατάφεραν από δερματικά κύτταρα να παράγουνε κατευθείαν νευροκύτταρα (εικόνα). Πρόκειται για κάτι το μεγαλειώδες γιατί αν ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια ο κάθε άνθρωπος θα μπορεί να φροντίζει τον εαυτό του με τα ίδια βλαστοκύτταρα.
Μέχρι τώρα το θέμα αυτό είναι πάρα πολύ περίπλοκο και για να μην απορριφθούν τα βλαστοκύτταρα έπρεπε να είναι αρχέγονα εμβρυακά και ικανά για πολλαπλασιασμό πράγμα ιδιαίτερα δύσκολο. Η νέα ανακάλυψη διώχνει αυτή την δυσκολία και κάνει τα πράγματα πιο απλά.

ΕΝΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΤΟΥ 1961 ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
Χωρίς να γνωρίζει κανείς αριθμούς και έκταση η γαλλική κυβέρνηση «δοκίμασε» τις αντοχές ταχτικού στρατού στέλνοντας οπλίτες στον χώρο της ατομικής έκρηξης που έγινε στις 25.04.1961 στην Αλγερία.
Μετρώντας οι ειδικοί τις αντιδράσεις έβγαλαν «ουσιαστικά» συμπεράσματα για τις επιπτώσεις της έκρηξης στον ανθρώπινο οργανισμό. Τα συμπεράσματα βέβαια κρίθηκαν απόρρητα έτσι ώστε η ιατρική κοινότητα να μην έχει γνώση των συμπερασμάτων όπως θα έγινε πιθανόν και σε άλλα πειράματα.

ΤΑ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ. ΣΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΥΣ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΥΡΙΩΣ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΒΙΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΜΙΑΣ ΕΠΙΛΗΠΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ Π.Χ. ΠΕΣΙΜΟ.
Αυτό είναι κάτι που απομονώνει ουσιαστικά τους ασθενείς δημιουργώντας τεράστια προβλήματα. Όλοι οι ασθενείς προχωρημένης ηλικίας που πάσχουν από επιληπτικές κρίσεις δείχνουν μια ουσιαστική τάση να κρατούνται μακριά από κοινωνικές εκδηλώσεις και επαφές. Αυτό τελικά οδηγεί σε μια κοινωνική απομόνωση που επιδεινώνει την κατάσταση τους. Το κυριότερο σύμπτωμα και το πιο επίφοβο από την κοινωνική τους απομόνωση είναι ένας κινητικός περιορισμός που οδηγεί σε μια έντονη κατάθλιψη.
Ιδιαίτερα έντονα εμφανίζεται αυτή η κλινική εικόνα στους ανθρώπους τρίτης ηλικίας που ήταν μαθημένοι να οδηγούν πολύ και να επισκέπτονται τουριστικά διάφορα μέρη.
Λόγω του προβλήματος τους αναγκάζονται να παραδίδουν το δίπλωμα οδήγησης τους και να περιορίζουν ουσιαστικά τις κινήσεις τους.
Αυτό φέρνει μια ακόμη πιο έντονη κατάθλιψη και μεγαλύτερο περιορισμό. Είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα της τρίτης ηλικίας.

ΜΙΑ ΕΙΔΗΣΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΑΡΑΞΕ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΟΙΝΟ ΗΤΑΝ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΤΗ ΑΛΕΞΑΝΤΕΡ ΜΑΚΟΥΙΝ.
Από το περιβάλλον του κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί το λόγο διότι τριγύρω του όλα ήταν «επιτυχημένα» και ευτυχή.
Για μια ακόμη φορά επαληθεύεται το γεγονός ότι ο μετατραυματικός πόνος στην κατάθλιψη και ιδιαίτερα σε ανθρώπους με ευαισθησίες όπως ο ασθενής που αγαπούσε και έχασε την μητέρα του προ καιρού φέρνουν απρόσμενες αντιδράσεις.
Ο Μακουίν ήτανε ένας καταθλιπτικός άνθρωπος και για καιρό σε θεραπείες έχοντας υψηλό δείκτη άγχους λόγω της δουλειάς του και της συνεχούς πίεσης για επιτυχημένα αποτελέσματα. Όταν πέθανε η μητέρα του ο ίδιος εξήγησε ότι του ήταν αδύνατο να το ξεπεράσει και να βρει μια νέα σύνδεση και σκοπό στην ζωή του. Φαίνεται ότι αυτό δεν το έδειξε τόσο έντονα όσο έπρεπε με αποτέλεσμα να μην το αντιληφθούν ούτε και οι θεραπευτές του.
Ο μεγάλος μετατραυματικός του πόνος συνεπικουρούμενος και από την ένταση της κατάθλιψης τον οδήγησε στην αυτοκτονία.
Είναι η όλη ιστορία χαρακτηριστική και δείχνει πόσο σημαντική πρέπει να είναι η προσοχή που πρέπει να δείχνουμε σε καταθλιπτικούς ανθρώπους όταν έχουνε προβλήματα με απώλεια προσώπου.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΜΕ ΕΥΚΡΙΝΕΙΑ ΑΛΛΑ ΕΚΕΙΝΟ ΠΟΥ ΣΑΦΩΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ.
Υπάρχει ένα δωμάτιο συμπτωμάτων στην κατάθλιψη το οποίο κατά κύριο λόγο αποτελεί και την αιτία της θεραπείας των ασθενών με κατάθλιψη στην ψυχιατρική.
Πρόκειται κυρίως για μια καταθλιπτική διάθεση χωρίς λόγο, έντονα συναισθήματα αναζήτησης, φοβία, απώλεια της αυτοπεποίθησης, ελάττωση της όρεξης, και έντονες διαταραχές του ύπνου.
Αντίθετα στην σχιζοφρένεια, έχουμε ένα άλλο χαρακτηριστικό πακέτο που προβάλλει τακτικά και είναι αυτό των διαταραχών της συγκέντρωσης, της σκέψης, της βραδύτητας αντιδράσεων έλλειψη ενέργειας, έντονη νευρικότητα και ανησυχία και «τράβηγμα» από κοινωνικές εκδηλώσεις.
Πάρα πολύ τακτικά βλέπουμε ένα μείγμα από αυτά τα συμπτώματα να εμφανίζονται τόσο σε καταθλιπτικούς όσο και σε σχιζοφρενείς ασθενείς χωρίς από την αρχή να μπορεί να γίνει μια σαφής διαφοροδιάγνωση.
Μόνον αργότερα μόλις εμφανιστούν παραισθήσεις, ψευδαισθήσεις, παρανοειδής ιδέες, τότε έχουμε την πιστοποίηση μιας ψύχωσης και μπορούμε να ξεχωρίσουμε την μία ασθένεια από την άλλη.
Η κοινή αρχική ύπαρξη των συμπτωμάτων με το δεδομένο ότι στις περιπτώσεις αυτές πιστεύουμε πως έχουμε μια διάχυτη εγκεφαλική βλάβη μας κάνει να οδηγούμαστε στο συμπέρασμα μήπως η κοινή αρχή είναι θέμα χρόνου και η μετέπειτα εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της μη ικανοποιητικής θεραπείας. Αναλογιζόμενοι την κοινή ρίζα των συμπτωμάτων και την μετέπειτα εξέλιξη είναι πασιφανές ότι πρέπει η διάγνωση και της μεν και της δε να γίνεται όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να αρχίζει άμεσα και η θεραπευτική αγωγή.

ΟΙ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΠΟΥ το 4% με 5% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ, ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ.
Νέες έρευνες κατέδειξαν ότι οι ημικρανίες με αύρα δηλαδή στις περιπτώσεις αυτές που παράλληλα με την ημικρανία εμφανίζεται πόνος στο στομάχι ή φωταψίες, τεθλασμένες γραμμές μπροστά από τα μάτια, σκοτώματα, ή ακόμη αίσθημα αιμωδίας στα άκρα και παράλυση με την λεγόμενη αύρα τότε πρέπει να λαμβάνονται ιδιαίτερες προφυλάξεις.
Αυτού του είδους τους ασθενείς και κυρίως οι γυναίκες πρέπει να κόψουν το κάπνισμα εφόσον εμφανίζουνε τέτοια συμπτώματα, να μην παίρνουνε αντισυλληπτικά και να αποφεύγουνε το στρες όσο γίνεται.
Βέβαια είναι εύκολο αυτό να λέγεται, δύσκολο να εφαρμόζεται αλλά δυστυχώς επειδή ακριβώς η αρρώστια αυτή είναι πολύ ύπουλη και προχωρά χωρίς να προειδοποιεί ή τα συμπτώματα αυτά που αναφέραμε δεν συνδυάζονται πάντα από τον ασθενή με το κυρίως πρόβλημα που έχει παρά νομίζει ότι δεν συμβαίνει τίποτα τότε ο κίνδυνος κάποιου εγκεφαλικού εμφράκτου είναι μεγάλος.

ΕΧΕΙ ΒΡΕΘΕΙ ΟΤΙ Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΕΡΟΒΙΚΩΝ ΑΣΚΗΣΕΩΝ ΓΥΜΝΑΖΕΙ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΜΥΑΛΟ.
Ακόμα και σε προχωρημένες ηλικίες 55 έως 75 ετών βρήκαν Ολλανδοί ερευνητές ότι ο συνδυασμός αεροβικών ασκήσεων με δραστηριότητα όπως το γρήγορο βάδισμα βελτιώνει την αντοχή με την πάροδο του χρόνου αλλά βοηθάει και πάρα πολύ στην αντίληψη και στην γρήγορη συνδυαστική σκέψη.
Οι Ολλανδοί ερευνητές απέδωσαν αυτά τα ευρήματα στην αεροβική άσκηση η οποία φέρνει ταυτόχρονα μια βελτιωμένη καρδιοαγγειακή ικανότητα άρα και οξυγόνωση του μυαλού.
Έτσι λοιπόν παρατηρήθηκαν σε υψηλό βαθμό βελτίωση της γνωστικής ικανότητας καρδιοαγγειακής λειτουργίας, της ροής του αίματος στον εγκέφαλο, αύξηση του μεταβολισμού του εγκεφάλου, παραγωγή σειρών νευροδιαβιβαστών και νέων συνάψεων στον εγκέφαλο.
Τα αποτελέσματα αυτού του απλού συνδυασμού αεροβικών ασκήσεων μαζί με τυχόν άλλες πνευματικές ασκήσεις εντυπωσίασαν τους ερευνητές και τα θέτουν πλέον τουλάχιστον για την Ολλανδία σαν βάση δεδομένων για μια θεραπεία.

Από μια γερμανική εφημερίδα στο Αφγανιστάν οι ντόπιοι στις συγκρούσεις με τον στρατό χρησιμοποιούνε μηχανάκια που μεταφέρουν όλο τον βαρύ εξοπλισμό τους σε αυτό το παιχνίδι του «Δαυίδ – Γολιάθ».
Η στρατηγική και η γρήγορη μετακίνηση σαν αντίσταση στην εχθρική υπεροπλία.

ΌΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ. ΈΤΣΙ ΠΡΟΧΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ BOA SR ΣΤΑ 85 ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ Η ΓΛΩΣΣΑ BO, 1200 ΧΛΜ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΕΓΓΑΛΗ.
Στο ινδικό αρχιπέλαγος βρίσκονται τα νησιά Andaman που υπολογίζουν ότι κατοικήθηκαν πριν από 65.000 χρόνια από ανθρώπους που ήρθαν από την Αφρική.
Υπολογίζουνε 20 διάφορες φυλές που η καθεμία μιλούσε την δική της γλώσσα και είχε το δικό της τρόπο ζωής που ήταν ομαδικός και περιορίζονταν κυρίως στην ανεύρεση τροφής στα δάση που ζούσαν. Τροφή όπως οι γλυκόριζες, πατάτες και κυνήγι αγριόχοιρων.
Το 1858 ήρθαν Άγγλοι αποικιοκράτες και δημιούργησαν εκεί στα νησιά μια βάση η οποία χρησιμοποιείται σήμερα από το ειδικό Ναυτικό.
Μαζί με τους Άγγλους ήρθε το αλκοόλ μειώνοντας τους ιθαγενείς σε ένα αριθμό 5.000 ενώ οι περισσότεροι πέθαναν από ελονοσία και αλκοολισμό.
Τόσο οι Άγγλοι όσο και οι Ινδοί μετακίνησαν όλες τις φυλές μαζί μέχρι που σχεδόν τους εξολόθρευσε όλους το ολοκληρωτικό τσουνάμι του 2004.
Μετά το τσουνάμι γεννήθηκαν 120 παιδιά που πέθαναν όλα πριν γίνουν 2 ετών.
Από την φυλή της Boa Sr έμειναν περίπου 11 αλλά κανείς από αυτούς δεν μπορούσε πια να μιλήσει την διάλεκτο BO.
Η τελευταία είχε μια επαφή με μια γλωσσολόγο την οποία καταλάβαινε λίγο, στην οποία η Boa Sr αφιέρωσε και ένα τραγούδι τελευταίο στην γλώσσα της που το μαγνητοφώνησε.

ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΑΝΕΒΕΙ ΟΙ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΙΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ ΜΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟΥ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΤΑΚΤΙΚΑ Η ΕΝ ΛΟΓΩ ΧΟΡΕΙΑ
Χαρακτηριστικές είναι στη περίπτωση αυτή οι κινήσεις των δακτύλων και των άκρων που μοιάζουν σαν να χορεύουν απερίσκεπτα γύρω από τον άξονα τους.
Οι κινήσεις είναι σύντομες, επαναλαμβάνονται με το ίδιο ή το άλλο πρότυπο.
Η χορεία αυτή εμφανίζεται κατά κύριο λόγο μετά από λοίμωξη σε στρεπτόκοκκο και επαναλαμβάνεται εφόσον κάποιος έχει μολυνθεί και κατά την κύηση.
Δεν πρόκειται για επικίνδυνη αρρώστια, πρόκειται απλώς για φορτική και πρέπει να αντιμετωπίζεται πάρα πολύ έγκαιρα για να μην αυξηθεί με τυπικά φάρμακα. Αυτά είναι κάποια ψυχοφάρμακα που λέγονται φαινοθειαζίνες και βενζοδιαζεπίνες.
Χρειάζεται και εδώ αυτά να δοθούνε με μέτρο και με την σωστή δοσολογία έτσι που να μην δημιουργήσουνε «πρόβλημα» πάνω στο πρόβλημα.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ Η ΤΡΙΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ. Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ 5% ΈΩΣ 8% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΕΧΕΙ ΣΤΡΕΨΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ.
Βασικό πρόβλημα την ύπαρξη των αυτοάνοσων νοσημάτων είναι η λάθος ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος που αποτελεί την άμυνα του οργανισμού μετά από την είσοδο στον οργανισμό, βακτηριδίων, ιών και άλλων μικροοργανισμών εξαιτίας των οποίων παράγει αντισώματα και ορισμένα άλλα μόρια ή τύπους λευκών αιμοσφαιρίων που καταστρέφουν τους εισβολείς που λέγονται και αντιγόνα.
Όταν στην περίπτωση όμως τα αντισώματα χωρίς ύπαρξη εξωτερικού αιτίου δημιουργούνται και στρέφονται εναντίον του ιδίου του οργανισμού η ενός ή περισσοτέρων οργάνων του ιδίου ατόμου στην περίπτωση αυτή μιλάμε για αυτοάνοσο νόσημα.
Ο αντίκτυπος αυτών των νοσημάτων είναι τεράστιος διότι ακόμη δεν έχει πιστοποιηθεί μια συγκεκριμένη θεραπεία για καθένα από τα 50 περίπου αυτοάνοσα νοσήματα που υπάρχουν.
Συγκεκριμένα παραδείγματα είναι ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κοιλιοκάκη και η σκλήρυνση κατά πλάκας.

ΟΣΟ ΠΕΡΝΑΝΕ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΘΗΣΕΩΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΗΡΑΝΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΚΑΛΛΩΠΙΣΤΙΚΗ ΜΕΘΟΔΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΟΥΣΙΩΔΗ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ.
Νέες έρευνες έδειξαν ότι τα λιποκύτταρα αποτελούν μια αποθήκη βλαστοκυττάρων.
Μέχρι τώρα οι προσπάθειες αντιγήρανσης που γίνονταν θεωρούνταν σαν μια απλή υπόθεση ιατρικής παρακολούθησης και βελτίωσης των «ρυτίδων».
Η περιποίηση αυτών των ρυτίδων κατά κύριο λόγο γινότανε με ινοβλάστες δηλαδή στοιχεία του δέρματος που περιείχαν κολλαγόνο και ελαστίνη.
Αυτό μέχρι στιγμής δεν έδειξε ουσιαστική βελτίωση γιατί ο οργανισμός είχε για αυτά και την τάση της απόρριψης και η ποιότητα προέλευσης αυτών των ουσιών δεν ήταν πάντοτε η ιδανική.
Με τις νέες μεθόδους διαχωρισμού που υπάρχει μπορεί να συλλεχθούν βλαστοκύτταρα από τον λιπώδη ιστό του ιδίου του ατόμου και αφού γίνει η επεξεργασία όπως πρέπει τότε όχι μόνο στο δέρμα αλλά και σε άλλα όργανα που ίσως χρειάζονται ενίσχυση βλαστοκυττάρων π.χ. λόγω τραυματικών προβλημάτων μπορεί να γίνει έγχυση. Τα βλαστοκύτταρα που είναι από τον λιπώδη ιστό του ιδίου δότη έχουνε το προτέρημα ότι επειδή είναι κύτταρα του ιδίου σώματος και αφομοιώνονται και δε απορρίπτονται και αναπαραγάγονται με τρομερή ταχύτητα έτσι ώστε να έχει και μια ουσιώδη βοήθεια το ανοσοποιητικό σύστημα (σύστημα αμύνης) του οργανισμού.
Πρόκειται για μια νέα περιοχή της ιατρικής, έναν ιδιαίτερο χώρο που αναπτύσσεται γοργά και θα δώσει λύση πολύ γρήγορα σε κέραια προβλήματα ακόμη και σε αρρώστιες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας που μέχρι τώρα θεωρούσαμε αδύνατη μια τέτοια παρέμβαση.

ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΕΟΝ ΣΥΧΝΕΣ ΧΗΜΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΞΙΚΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΧΛΟΡΟΑΙΘΥΛΕΝΙΟ.
Πρόκειται για έναν χλωριωμένο υδρογονάνθρακα που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία ως διαλύτης και έχει μια γλυκιά γεύση και μυρωδιά.
Τακτικά χρησιμοποιείται και σαν αναισθητικό στην ιατρική γιατί θεωρείται λιγότερο ηπατοτοξικό από τα άλλα.
Το τριχλοροαιθυλένιο το βρίσκει κανένας παντού, στις τροφές, στα γλυκίσματα ή σε ότι άλλο είναι δυνατόν να διαλυθεί ακόμη και στα λεγόμενα υγιεινά σκευάσματα διαίτης.
Με δύο λόγια τα βρίσκει κανένας παντού. Το ουσιαστικότερο είναι ότι η εν λόγω ουσία με τον χρόνο επηρεάζει πολύ ουσιαστικά το κεντρικό νευρικό σύστημα αρχίζοντας να εμφανίζει τις διαταραχές με πολύ αργό ρυθμό κυρίως προς την πλευρά των ψυχώσεων και κατάθλιψης.
Κάτι άλλο που δημιουργεί πολύ ισχυρά είναι και οι λεγόμενες νευραλγίες του τριδύμου. Κατά κανόνα φέρνει ζάλη, πονοκέφαλο ακόμα και απώλεια των αισθήσεων, αναπνευστική και κυκλοφοριακή δυσλειτουργία, πειράζει ήπαρ και νεφρά. Βέβαια αυτές οι αντιδράσεις είναι γνωστές και ήδη στην Αμερική άρχισε μια πάρα πολύ μεγάλη δραστηριότητα προκειμένου να προφυλάξουν τον πληθυσμό από τις παρενέργειες του τριχλοροαιθυλένιου.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.