ΣΤΟΝ ΦΛΟΙΟ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΘΙΣΜΟΙ ΕΚΕΙΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΔΟΣΟΛΟΓΙΑ ΕΚΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΤΟΠΑΜΙΝΗΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΨΥΧΩΣΗ
Ο φλοιός του εγκεφάλου μέσα στην βιολογική του εξέλιξη έχει έναν αριθμό τον λεγόμενο βιορυθμό που χρησιμοποιεί τόσο για τον ύπνο όσο και για την εγρήγορση. Η εγρήγορση το διάστημα που είναι «ξύπνιο» το άτομο και ζει την καθημερινότητα. Όταν συμβεί να σταλούνε στον εγκέφαλο ερεθίσματα που προκύπτουν από την υπερέκκριση της ντοπαμίνης σε άλλα τμήματα του εγκεφάλου και καταλήγουνε σε αυτόν τότε μοιάζει με τηλεφωνικό κέντρο που δέχεται άπειρα τηλεφωνήματα χωρίς να έχει την δυνατότητα επιλογής να καταγράψει το σπουδαίο από το μηδαμινό.
Το αποτέλεσμα αυτό είναι να έρχεται ο εγκέφαλος σε μια υπερδιέγερση καταγραφής όπου πλέον δημιουργεί μια κατάσταση «υπερεκτίμησης» του «ασήμαντου». Κατά την κατάσταση αυτή δηλαδή απλά ερεθίσματα όπως είναι το χτύπημα ενός κουδουνιού, η κόρνα ενός αυτοκινήτου, η φωνή ενός ανθρώπου, η οσμή κάποιου φαγητού καταγράφονται στον υπερθετικό βαθμό και αντιμετωπίζονται με μια υπέρμετρη διάθεση σοβαρότητας από την σημασία που έχουν. Το αποτέλεσμα είναι να προκύπτει μια γενική σύγχυση στον εγκέφαλο έτσι που να μην μπορεί να τα καταχωρήσει διαφορετικά και να λάβει για το καθένα από αυτά την σωστή απάντηση. Σε αυτό το στάδιο της σύγχυσης αρχίζει να «παράγει» λανθασμένες αντιλήψεις οι οποίες φέρνουν λανθασμένες αντιδράσεις και όλο και περισσότερο έτσι «γλιστράει » το άτομο στην σχιζοφρενική κρίση. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορεί να κοντρολάρει τον εαυτό του και το περιβάλλον του και σταδιακά να πέφτει σε μια κατάσταση πανικού και αμόκ.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ

ΟΙ ΑΚΡΙΒΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΕΣ. ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ.
Η σχιζοφρένεια ανήκει στις ψυχώσεις και περίπου το 1% του πληθυσμού την εμφανίζει μια φορά κατά την διάρκεια της ζωής του.
Η σχιζοφρένεια μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και κατά την παιδική ηλικία (ηβηφρένεια) όμως στις ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών έχει την μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η σχιζοφρένεια προσβάλλει τους άνδρες αρκετά χρόνια πριν τις γυναίκες, γεγονός που δίνει βάση για υπόνοιες του παθογεννετικού ρόλου της τεστοστερόνης στην γέννηση της. Η σχιζοφρένεια προχωράει κυρίως με εξάρσεις και σπάνια με συνεχή στάθμη ή προϊούσα μορφή.
Γενικά η σχιζοφρένεια είναι πολυπαραγοντική αρρώστια.
Πολλές οι αιτίες της εμφάνισης της π.χ. είναι σίγουρο ότι υφίσταται μια κληρονομική προδιάθεση. Συγκεκριμένα οι συγγενείς του Α. βαθμού έχουν μια πιθανότητα να εμφανίσουν σχιζοφρένεια κατά 10% παραπάνω. Άλλοι παράγοντες είναι διαταραχές του εγκεφαλικού μεταβολισμού, των εγκεφαλικών σχηματισμών, του έντονου στρες, της αδυναμίας προσωπικότητας και επιβαρυντικοί οικογενειακοί και κοινωνικοί παράγοντες.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ALZHEIMER

Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ALZHEIMER ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ
Κατά κανόνα τα συμπτώματα του Alzheimer γίνονται σε προχωρημένη ηλικία αντιληπτά διότι αρχίζουμε με μικρή ένταση και αυξάνονται έντονα με την πρόοδο της ηλικίας. Κατά κύριο λόγο αυτό που υποδηλώνει μια ερχόμενη άνοια τύπου Alzheimer είναι η αδυναμία της μνήμης και κυρίως της πρόσφατης μνήμης καθώς επίσης και οι διαταραχές του γεωγραφικού προσανατολισμού.
Πολύ τακτικά όμως παρουσιάζονται και καταθλίψεις με έντονα αυξημένη διεγερσιμότητα και επιθετικότητα καθώς και συγχυτικά επεισόδια. Οι ανάγκες της καθημερινότητας πλέον δεν μπορούνε να υπερνικηθούν από τον ασθενή αλλά κατά κανόνα προσωπικότητα και κοινωνικές δραστηριότητες και ικανότητες στα αρχικά στάδια μένουν ως έχει.
Με την πρόοδο των χωρών και καθώς έχει πιστοποιηθεί πλέον η νόσος του Alzheimer αυξάνονται και οι διαταραχές της μνήμης.
Καταρχήν επηρεάζεται η πρόσφατη μνήμη αργότερα η παλιά και η βιογραφική μνήμη. Εμφανίζονται παράλληλα και διαταραχές του λόγου και της ομιλίας καθώς και της συμπεριφοράς και της προσωπικότητας. Σε πάρα πολύ προχωρημένα στάδια ελαττώνονται όλες οι γνωστικές λειτουργίες έρχεται πλήρη απώλεια της μνήμης και αδυναμία επικοινωνίας μέχρι πλήρη διακοπή των κοινωνικών σχέσεων.
Μια ακράτεια κάθε είδους μορφής και απώλεια προσωπικής φροντίδας είναι από τα τελευταία συμπτώματα.

ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ Η ΘΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Το να έχεις λεφτά και να αγοράζεις είναι ένα σπουδαίο «αντικαταθλιπτικό» φάρμακο. Ένα φάρμακο που σε εθίζει «ιδιαίτερα» όταν υπάρχουν και τράπεζες που δανείζουν «το καθετί» για το «οτιδήποτε» μακροχρόνια και με χαμηλούς τόκους.
Έτσι λοιπόν εκπληρώνεται και το πολυδιαφημιζόμενο όνειρο : Να έχεις οτιδήποτε για ότι επιθυμείς.
Τα εύκολα δανεικά είναι ένα ευχάριστο μιμίδιο που αποφεύγει να συμπληρώσει και την υποχρέωση να γυρίσεις τα λεφτά πίσω.
Εδώ σταματάει βέβαια και η ευτυχία της κατανάλωσης. Ο καταναλωτής μένει μόνος με τα άχρηστα υπερκαταναλωτικά αγαθά και την λεμητόμο της αποπληρωμής των δανείων.
Ύστερα έρχεται η αδυναμία και κατάθλιψη.

ΕΔΩ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
Πέρα από τις αιτίες που αναφέραμε σε άλλα κεφάλαια πάντοτε όταν υπάρχει σύγχυση η πρώτη υπόνοια είναι μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Οι νευρολογικές διαταραχές από το κεντρικό νευρικό σύστημα και οι δυσλειτουργίες που προκαλούν συγχυτικές καταστάσεις είναι πάρα πολλές και για αυτό όταν υπάρχει η υπόνοια, που υπάρχει σχεδόν πάντα πρέπει άμεσα και γρήγορα να γίνονται τουλάχιστον οι ανώδυνες και αναίμακτες για τον ασθενή εξετάσεις προκειμένου να οδηγηθούμε ίσως και σε άλλες πιο περίπλοκες.
Μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία ένα «εκτεταμένο» εγκεφαλογράφημα, νευροφυσιολογικές εξετάσεις τύπου προκλητών δυναμικών και μια απλή ακτινογραφία κρανίου αποτελεί την ομάδα των εξετάσεων που έχουν προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις.
Εάν εκεί βρεθεί ή δεν βρεθεί κάτι κατά εκτίμηση του κλινικού γιατρού υπάρχουνε και περαιτέρω εξετάσεις όπως είναι η βυθοσκόπηση ή οσφυονωτιαία παρακέντηση κ.λ.π.
Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αγνοούμε την διαγνωστική αυτή διαδικασία όπου έχουμε την υπόνοια διαταραχών του κεντρικού νευρικού συστήματος.

ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΟΞΕΙΑ ΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΠΟΡΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΤΟΥΣ.
Μετά από την υποχώρηση των συμπτωμάτων μιας οξείας φάσης σχιζοφρένειας όλοι στην οικογένεια νιώθουν και οι ασθενείς ξαλαφρωμένοι από την μεγάλη ένταση που έχουνε περάσει. Με το που υποχωρούν η καχυποψία και οι ιδέες παρακολούθησης του ασθενούς και ξαναεπιστρέφει σε μια νορμάλ κατάσταση εξομαλύνονται όλες οι διαφορές μεταξύ των συγγενών ή των μελών της οικογένειας και επανέρχεται ο φυσιολογικός ρυθμός.
Συνήθως ο ένας στους δύο ασθενείς αυτή ακριβώς την περίοδο κάνει την εμφάνιση το λεγόμενο «μεταιχμιακό» σύνδρομο «καταβολής» που χαρακτηρίζεται από ένα ατελείωτο αίσθημα κούρασης, μειωμένη ενέργεια, διάθεση για δράση και πλήρη αδυναμία.
Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο και εμφανίζεται τακτικά στους ασθενείς και μάλιστα σε χρόνιες περιπτώσεις οι συγγενείς ξέρουν αυτές τις συνέπειες και το αντιμετωπίζουν. Παρόλα αυτά όμως ξεγέλιουνται οι ίδιοι πάρα πολύ πιστεύοντας ότι είναι η τεμπελιά ή η αδιαφορία του ασθενούς που οδηγεί σε αυτήν την κατάσταση. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο γιατί συνεχώς διεγείρονται με παραινέσεις καλοπροαίρετες για τον ασθενή αλλά αυτός βρίσκεται σε ψυχική τέτοια κατάσταση που δεν μπορεί να αντιδράσει.
Το αποτέλεσμα είναι ότι οι συνεχιζόμενες παραινέσεις τον οδηγούν σε ένα σημείο δυσφορίας και οπωσδήποτε αυξάνουν τα αισθήματα απαξίωσης που ήδη τον διακατέχουν με αποτέλεσμα να επανακάμπτει η συμπτωματολογία της νόσου. Το αίσθημα της καταβολής είναι κάτι που πρέπει να λαμβάνεται στους ασθενείς σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπίζεται δεόντως με την ανάλογη συμπεριφορά.

ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ

ΕΝΑ «ΝΕΥΡΩΝΙΚΟ» ΤΟΞΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ
Ο εγκέφαλος γενετικά έχει σχηματίσει ένα «νευρωνικό» τόξο το οποίο είναι υπεύθυνο για την λειτουργική δραστηριότητα της συνείδησης. Διάφορα τμήματα του εγκεφάλου όπως είναι τα ημισφαίρια, ο δικτυωτός σχηματισμός στο εγκεφαλικό στέλεχος, ο μεσεγκέφαλος ο υποθάλαμος και θάλαμος είναι τμήματα αυτού του τόξου που προσδιορίζουν την συνείδηση. Σε οποιοδήποτε σημείο από αυτά τα τμήματα του εγκεφάλου συμβεί κάποια δυσλειτουργία, τραύμα, λοίμωξη η οτιδήποτε άλλο έχει άμεση επίπτωση στο επίπεδο της συνείδησης. Εάν αυτή η «βλάβη» είναι ισχυρή ή ελαφριά, χρόνια ή σύντομη απότομη ή σταδιακή, ανάλογα έχουμε και την κλιμακωτή επιβάρυνσης της συνειδησιακής δυσλειτουργίας.
Σήμερα πλέον έχουμε τα διαγνωστικά μέσα πέρα από τα κλινικά συμπτώματα και διαγνωστικά σημεία να μπορούμε να ελέγξουμε όλο το συνειδησιακό τόξο που υπάρχει στον εγκέφαλο και να δούμε σε ποια περιοχή ακριβώς έχουμε την διαταραχή να επέμβουμε μετά την διάγνωση και να την αποκαταστήσουμε.

ΕΥΑΛΩΤΑ ΣΕ ΨΥΧΩΣΕΙΣ ΑΤΟΜΑ

ΤΑ ΕΥΑΛΩΤΑ ΣΕ ΨΥΧΩΣΕΙΣ ΑΤΟΜΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΝΟΗΣΗ
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας τέτοιας περίπτωσης άνθρωπος είναι και ο Βασιλιάς Λουδοβίκος ο 2ος της Βαβαρίας ο οποίος πολύ νωρίς αρρώστησε σε μια σχιζοφρενική ψύχωση που ούτε ο ίδιος την καταλάβαινε.
Στα πλαίσια αυτής της ψύχωσης το ευάλωτο αυτό άτομο κατόρθωσε να αναπτύξει μια τεράστια δημιουργικότητα, διακρινόμενη από ένα μεγάλο ταλέντο κοσμώντας την χώρα του με κτίρια, παραδόσεις και πνευματικά αγαθά.
Γενικά όλοι οι άνθρωποι έχουν την δική τους χαρακτηριστική μοναδικότητα και ετερικότητα αλλά κυρίως αυτό, είναι εμφανές σε ευάλωτα άτομα με τάση για ψυχώσεις.
Πρόκειται για άτομα με μια ιδιαίτερη ευαισθησία, απαλά αισθήματα, χαριτωμένα, διακρινόμενα κατά κύριο λόγο και από δημιουργία και από παραγωγικότητα.
Αυτά τα άτομα κινούνται σε μια λεπτή γραμμή μεταξύ της κοινής συμπεριφοράς και της μεγάλης απόκλισης.
Μια ιδιαίτερη δραστηριότητα η οποία λέγεται «λανθάνουσα αναστολή» σε αυτά τα άτομα είναι οριακά, δηλαδή δέχονται πάρα πολλές ιδέες δεν περιορίζονται σε ένα αντικείμενο και είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιήσουνε όλη τους την ευφυΐα προκειμένου να καλύψουνε όλα αυτά τα πράγματα που τους εμπνέουν.
Εκεί κάπου καμία φορά «χαλάει» ο μηχανισμός και προκαλούνται ψυχικές διαταραχές. Βέβαια αυτό χρειάζεται μια μεγαλύτερη ανάλυση και περισσότερη σπουδή προκειμένου να διαπιστώσουμε τα όρια αυτά.
Πάντως το κοινό χαρακτηριστικό είναι ότι ακριβώς τα ευάλωτα σε ψυχώσεις άτομα χαρακτηρίζονται από μια ευαισθησία η οποία τα οδηγεί στην ψυχική σύγκρουση.

ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ ΚΑΙ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ

ΤΟΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΟΛΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΨΥΧΩΤΙΚΩΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ ΠΑΙΖΕΙ ΜΙΑ ΟΡΜΟΝΗ (ΝΕΥΡΟΔΙΑΒΙΒΑΣΤΗΣ) ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΝΤΟΠΑΜΙΝΗ.
Η ντοπαμίνη είναι μια ουσία (νευροδιαβιβαστής) στον εγκέφαλο η οποία βοηθάει για την μεταφορά του ηλεκτρικού ρεύματος σε βιοχημικό ερεθισμό από το ένα κύτταρο στο άλλο σε έναν χώρο που λέγεται συναπτική σχισμή.
Έτσι λοιπόν όταν έχουμε έναν ήχο, ομιλία, εικόνες, μυρωδιές, επαφές όλα αυτά προκαλούν στον εγκέφαλο ηλεκτρικό ρεύμα που φτάνοντας στην συναπτική σχισμή παραλαμβάνει τον ερεθισμό η ντοπαμίνη και τον μεταφέρει στην μεμβράνη του απέναντι κυττάρου συνεχίζοντας έτσι το ρεύμα.
Με αυτόν τον τρόπο φτάνει ο ερεθισμός στον φλοιό του εγκεφάλου και εκεί ανάλογα με τις εικόνες που φέρνει ο φλοιός από την μνήμη γίνεται αντιληπτό το ένα ή το άλλο ερέθισμα.
Οι ρυθμίσεις της έκκρισης της ντοπαμίνης γίνονται στον εγκέφαλο από ένα σύστημα αυτορύθμισης που λειτουργεί σαν διακόπτης. Πολλές φορές στις περιπτώσεις σχιζοφρενικών διαταραχών έχουμε μια υπέρμετρη απελευθέρωση της ντοπαμίνης στην συναπτική σχισμή έτσι που ο ερεθισμός να γίνεται αντιληπτός σαν υπέρμετρα δυνατός.
Η υπέρμετρη αυξημένη ντοπαμίνη δημιουργεί μια πιο ισχυρή εντύπωση που μέχρι τώρα δεν την ήξερε ο οργανισμός και για αυτό τον λόγο εμφανίζεται η σχιζοφρενική κρίση.
Η σχιζοφρενική αυτή κρίση ανάλογα με το ερέθισμα παρουσιάζεται σαν ψευδαίσθηση, υπερδιέγερση ή οτιδήποτε άλλο χαρακτηρίζει την συμπτωματολογία της.
Αυτός είναι ο λόγος που με φάρμακα που ρυθμίζουν την έκκριση της ντοπαμίνης μπορούμε να πετύχουμε και την θεραπεία σχιζοφρενικών επεισοδίων.

Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΙΚΗ ΨΥΧΩΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΜΙΑ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ
Με την εμφάνιση των πολλαπλών ερεθισμών στον εγκέφαλο κατά την διάρκεια μιας ψυχωτικής ή σχιζοφρενικής κρίσης αυτός προσπαθεί να βάλει τα πράγματα σε μια τάξη και να μπορέσει να αρχειοθετήσει τις πληροφορίες που παίρνει σε ραγδαίο ρυθμό.
Έτσι λοιπόν κατά την διάρκεια αυτής της επεξεργασίας πολλές μικρές πληροφορίες ή τυχαίες φαντασιώσεις όπως επίσης και καθημερινοί φόβοι ή επιθυμίες και όνειρα ξαφνικά αποκτούν μια διάσταση της πραγματικότητας.
Ενώ ο εγκέφαλος βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση είναι αδύνατον πλέον για τον ασθενή να κοντρολάρει τις ιδέες του και να δει τα πράγματα κανονικά και να ακολουθήσει τους διάφορους συνδυασμούς που παρουσιάζουν τα βιώματα της ζωής του έτσι που πλέον όπως τα φαντάζεται τα βλέπει σαν αληθινά.
Βέβαια στην ταραγμένη συνδυαστική σκέψη του ασθενούς αυτό που προεξέχει είναι η σχέση του με τους γνωστούς του, φίλους του, συγγενείς του ή πρόσωπα του διαιρεμένου πολιτισμικού του κύκλου. Δηλαδή ενώ στην Αφρική κατά κύριο λόγο θα ονειρευτεί ή θα σκεφτεί την σχέση του σαν πραγματικότητα ο ασθενής με τον μάγο ή με τον αρχηγό της φυλής των Ινδιάνων ή πολύ περισσότερο με τα άγρια θηρία που είναι γύρω από αυτόν στην Ευρώπη θα φανταστεί κανένας αστυνομίες, μορφές από την θρησκεία ή εξέχοντες προσωπικότητες. Θα τις καταστήσει και ο ένας και ο άλλος αντικείμενο των φαντασιώσεων του και των ψευδαισθήσεων του και μέσω αυτού θα ζήσει την «δήθεν» πραγματικότητα της σχιζοφρένειάς του. Με αυτόν τον ρυθμό συνεχίζεται η ψύχωση μέχρι που θα τον φέρει σε ένα αδιέξοδο που πλέον είναι αναγκαίο να υπάρχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για να βγει από αυτόν τον κυκεώνα.

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΠΑΝΙΑ ΜΟΡΦΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΨΙΑ ΟΤΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΕΘΕΙ ΑΜΕΣΩΣ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ.
Χαρακτηριστικό αυτής της μορφής της σχιζοφρένειας είναι ότι κατά κύριο λόγο προσβάλλεται η κίνηση του ασθενούς. Μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα οι ασθενείς αλλάζουν κωμικά την στάση του σώματος τους και δεν μπορούν να την επαναφέρουν με την θέλησή τους στην αρχική στάση.
Αυτό μπορεί να εξελιχθεί μέχρι σε ένα τέτοιο σημείο ώστε να μείνουν τελείως ακίνητοι και μάλιστα τα μέλη τους να παίρνουν τέτοιες στάσεις που τους επιβάλλονται έξωθεν.
Για αυτό τον λόγο παρατηρείται στις περιπτώσεις αυτές και το φαινόμενο της κηρώδους ευπλασίας, δηλαδή τα άκρα του ασθενούς μεταβάλλουν την στάση τους με τέτοια ευκολία σαν να είναι από εύπλαστο κερί.
Επίσης χαρακτηριστικό της κατατονικής σχιζοφρένειας είναι ότι έχουμε σχεδόν πάντα έντονους πυρετούς γύρω στους 40˚C και όταν φεύγουνε οι πυρετοί επανέρχεται ο ασθενής «στα καλά του» για να ξαναεμφανιστεί η κηρώδους ευπλασία και η κατατονία με το νέο εμπύρετο επεισόδιο.
Είναι μια πολύ δύσκολη μορφή σχιζοφρένειας που ακόμη δεν έχει διερευνηθεί και διαγνωστεί πλήρως αλλά είναι αυτό που λέμε «ακραία οξεία κατάσταση».
Η θεραπεία πρέπει να είναι εντατική από την πρώτη στιγμή, συμπτωματική για ότι παρουσιάζεται, από πυρετό, διαταραχή της κίνησης μέχρι ψυχωτικές αντιδράσεις.

ΠΟΛΥΑΡΙΘΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΔΙΑΣΗΜΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΙΟΥΣ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Η ΤΗΣ ΜΟΛΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.
Πράγματι οι ιοί μπορούνε να χρησιμοποιηθούν και για την παραγωγή ενέργειας π.χ. από το νερό ή μπορούν να διοχετευτούν από την ατμόσφαιρα και να απορροφήσουν το περιττό διοξείδιο του άνθρακα.
Βέβαια αυτά είναι μοντέλα επί χάρτου αλλά προσπάθειες για να συντονιστούν και μέθοδοι για να αναπτυχθούν τέτοιες προσδοκίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Έτσι λοιπόν και πριν 6 χρόνια περίπου Αυστραλοί βιολόγοι ψάχνοντας να βρουν έναν τρόπο διακοπής αναπαραγωγής εμβρύων σκόνταψαν πάνω στην ουσία της ιντερλευκίνης – 4 (IL – 4 ) και συγκεκριμένα στα ποντίκια όπου χρησιμοποιούσαν για πειράματα και έδωσαν αυτήν την ουσία –κυτοκίνη προκειμένου να πετύχουνε το επιθυμητό αποτέλεσμα είδανε ότι τα «θανάτωσαν» όλα.
Επαναλαμβάνοντας το πείραμα και δίνοντας αντισώματα για ιντερλευκίνη πρόσεξαν ότι αυτά τα ποντίκια που είχανε λάβει υψηλές δόσεις αντισωμάτων μπόρεσαν και γλίτωσαν το θάνατο.
Οι ίδιοι βιολόγοι πλέον πιστεύουν και αυτό μάλιστα υφίσταται εδώ και 5 χρόνια περίπου, ότι τον ιό της γρίπης των χοίρων που κυρίως βασίζεται στο τμήμα του ιού της γρίπης η τα 1Ν1, τον αποδυναμώνει ή τον ενισχύει ανάλογα η ύπαρξη της κυτοκίνης- ιντερλευκίνης – 4.
Θεωρητικά χωρίς την ιντερλευκίνη – 4 πρόκειται για έναν αθώο και ακίνδυνο ιό.
Σίγουρα υπάρχουνε και πειράματα σε εξέλιξη τα οποία υιοθετούν αυτή την άποψη. Πάντως είναι γενική παραδοχή ότι αυτό που ανεβάζει την επικινδυνότητα του ιού είναι οι μεταλλάξεις ή οι προσθήκες γενετικού υλικού στην προκειμένη, εμφάνιση ιντερλευκίνη 1 – 4 η άλλων ουσιών.
Ως εκ τούτου σκεπτόμενοι «ανάποδα» μέσω των αντισωμάτων ιντερλευκίνης πιθανόν να υπάρχει και κάποια θεραπευτική λύση.

ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΤΗΣ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΛΥΤΟ. ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΧΡΩΜΟΣΩΜΙΑΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΠΩΣ ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ.
Η διανοητική καθυστέρηση εμφανίζεται στο 2-3% του γενικού πληθυσμού σε κλίμα και ένταση βαρύτητας συμπτωμάτων.
Αποτελεί δηλαδή ένα σοβαρό πρόβλημα για την καθημερινότητα.
Γερμανοί επιστήμονες της Γενετικής από την Βόννη έψαχναν μια εκτεταμένη χρωμοσωμιακή και γενετική έρευνα πάνω στους ανθρώπους αυτούς προκειμένου να διαπιστώσουν εάν υφίσταται κάποια σχέση μεταξύ του φαινότυπου και των γονιδίων τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν καταλυτικά. Έδειξε ότι ένα ποσοστό πάνω από 10% είχε γονιδιακές διαταραχές, μικρές ανισορροπίες όπως τις χαρακτήρισαν, που ανταποκρίνονταν σε χαρακτηριστικά φαινότυπο (δηλαδή μορφή διανοητικής καθυστέρησης). Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει ότι ο γονιδιακός κληρονομικός παράγων είναι ουσιαστικός και πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στις διανοητικές καθυστερήσεις. Εάν δε ο προσδιορισμός είναι και ακριβής τότε μπορούμε να ελπίζουμε και σε ειδική θεραπευτική παρέμβαση.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.