ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΓΙΑ ΚΑΡΔΙΑΚΟ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΣΧΟΥΝ ΑΠΟ ΗΜΙΚΡΑΝΙΕΣ

Νέες έρευνες έδειξαν ότι όσοι πάσχουν από ημικρανίες διατρέχουν ένα πάρα πολύ μεγάλο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό ή καρδιακό επεισόδιο. Ως γνωστόν ένας πολύ μεγάλος αριθμός που υπολογίζεται στο 1-3% του πληθυσμού έχει αυτόν τον κίνδυνο των ημικρανιών. Οι γυναίκες πάσχουν περίπου 2-3 φορές περισσότερο από τους άνδρες. Ιδιαίτερα ο βαθμός επικινδυνότητας χαρακτηρίζεται αυτός σε ημικρανικούς ασθενείς που έχουν μια προδιάθεση για απώλεια συνείδησης ή για λεκτικές διαταραχές. Ακόμα πιο επικίνδυνες γίνονται οι ημικρανίες όταν παρουσιάζουν περιοδικές παρέσεις ή μουδιάσματα στα άκρα.
Σε έρευνες που έγιναν τον τελευταίο καιρό φάνηκε ότι υπάρχει ένας εγκεφαλικός βηματοδότης ο οποίος σε περιοχές του εγκεφάλου όπου ενεργοποιείται εάν πάθει βλάβη, πέραν του πόνου της ημικρανίας, προκαλεί και εγκεφαλικές διαταραχές. Ιδιαίτερα έντονος είναι αυτός ο κίνδυνος σε ασθενείς που έχουν αυτό το συναίσθημα που περιγράψαμε παραπάνω των μουδιασμάτων, του σφίξιμου του στομαχιού ή της απώλειας συνειδήσεως, που ονομάζεται «αύρα», ή υψηλή ομοκυστεϊνη. Η ομοκυστεϊνη είναι μια πρωτεΐνη-δηλητήριο που αυξάνεται στον εγκέφαλο έντονα όταν ορισμένα κύτταρα δε λειτουργούν επαρκώς. Όσο πιο υψηλή είναι η ομοκυστεϊνη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος ημικρανίας και όλων των συνεπειών. Διαταραχές χοληστερίνης, διαβήτης, αιματολογικών παραγόντων, ορμονικών κλπ αυξάνουν πάρα πολύ το θέμα της επικινδυνότητας των ημικρανιών. Για αυτές τις περιπτώσεις ισχύει ότι όσο πιο γρήγορα γίνεται η διάγνωση και η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να αποφύγουμε τις συνέπειες. Ιδιαίτερα σε παιδιά ακόμη και με την υποψία μιας ημικρανίας με αύρα θα πρέπει να λαμβάνεται αμέσως πρόνοια και να οδηγούνται σε μια ειδική νευρολογική εξέταση προκειμένου να δίδεται η σωστή θεραπεία.

ΕΙΝΑΙ Η ΒΙΑ ΑΡΡΩΣΤΙΑ ;

Η βία δεν χαρακτηρίζεται σαν αρρώστια, θεωρείται απλώς σύμπτωμα κάποιας νόσου. Σαν σύμπτωμα ψυχιατρικού νοσήματος περιέχεται και στη Διεθνή Ταξινόμηση Ψυχιατρικών Συνδρόμων, το DSM-IV. Βέβαια, στις δύο προηγούμενες δεκαετίες, και συγκεκριμένα στο τέλος της δεκαετίας του 1980, έγινε μια προσπάθεια να εντοπιστεί ιατρικά η αιτία της βίας. Κάποιοι μίλησαν για γονιδιακή διαταραχή. Ενοχοποιήθηκε, συγκεκριμένα, το γονίδιο της μονοαμινοξιδάσης-α (ΝΑΟΑ), άλλοι μίλησαν για ορμονικές διαταραχές, κυρίως για άνιση κατανομή της τεστοστερόνης. Πολλοί δε, ισχυρίστηκαν ότι πρόκειται για μια συμπεριφορική διαταραχή σε ασθενείς που έχουν τις δυσλειτουργίες που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Βρέθηκε λοιπόν μια μεγάλη κατηγορία παιδιών και εφήβων, οι λεγόμενοι φανατικοί ψυχοπαθείς, όπου παρουσιάζουν έντονες εξάρσεις βίας από πολύ νεαρή ηλικία και αυτό αποδίδεται σε μια εγκεφαλική δυσλειτουργία, όπου μέχρι τώρα δε μπορούσε να αποδειχθεί η ανατομική της βάση.
Τον τελευταίο καιρό, συγκεκριμένα με τις Ηλεκτροεγκεφαλογραφικές έρευνες και με μια ειδική εξέταση που λέγεται μαγνητική τομογραφία ποζιτρονίων, μπορεί να απεικονιστεί ο εγκέφαλος την ώρα που παρουσιάζει τη βία. Έτσι, λοιπόν, βρέθηκε ότι ο διακόπτης για τη βία είναι μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου, ένα τόξο κατά κάποιο τρόπο, που επικοινωνεί με το κέντρο της μνήμης, που λέγεται αμυγδαλή, σε συντονισμό με την οπτική ανάμνηση, που λέγεται ιππόκαμπος και σε αυτό το σημείο που ελέγχει τη συμπεριφορά στον προμετωπιαίο λοβό. Σε αυτό το «τρίγωνο του διαβόλου» όταν υπάρχει μια διαταραχή, εμφανίζεται η βία. Τα τελευταία χρόνια κάνοντας αυτές τις ανακαλύψεις και παρουσιάζοντας τις σε διάφορα δικαστήρια όπου ήταν απαραίτητη η παρουσία εμπειρογνωμόνων για αυτό το θέμα, εκδόθηκαν αποφάσεις για παραβατική συμπεριφορά με εμφάνιση βίας. Μερικά δικαστήρια σε κεντρική Ευρώπη και Αμερική δέχθηκαν το ελαφρυντικό των πράξεων που αποδεδειγμένα δημιουργούσαν παρήγαγαν ή προκαλούσαν βία κάτω από την επήρεια αυτών των δυσλειτουργιών του εγκεφάλου.
Με όλες αυτές τις γνώσεις ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στο θέμα της βίας σε ότι φορά τη σύγχρονη ζωή. Αν τα κατανοήσουμε ή τα λάβουμε αυτά υπ’ όψη μας εν πλήρη ηρεμία, και αφήσουμε να κυλήσουν μέσα στον εγκέφαλό μας αρκετό καιρό έτσι ώστε να εμπεδώσουμε τι, πώς και γιατί γεννάει τη βία θα μας οδηγήσει και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο στη θέση να κατανοούμε το φαινόμενο καλύτερα.
Και κατά την αριστοτέλειο αρχή «όποιος καταλαβαίνει, διορθώνει καλύτερα». Αξίζει, λοιπόν, να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη μας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις

 

© 2006 | Blogger Templates by GeckoandFly modified and converted to Blogger by Blogcrowds.